вторник, 27 април 2021 г.

Концертът „Виенска класика 2“ е последното събитие за месеца на Бургаската опера

 Концертът „Виенска класика 2“ е последното събитие за месеца на Бургаската  опера — Novinata.bg

·         Богата  е програмата на Държавна опера – Бургас и за м. май

На 28-и април, петък, от 19 часа, в залата на Бургаската опера, за почитателите на класическата музика ще прозвучат произведения на Виенските класици Моцарт и Бетовен. Програмата на концерта „Виенска класика 2“ е обединена идейно в рамката на творците от Виенската класическа школа, носеща характерните черти на европейски стил, аристократично отношение към света и изискана музикална форма. Диригентът на оркестъра на Бургаската опера Цанислав Петков е подбрал за концерта Симфония №29 от Волфганг Амадеус Моцарт и Симфония №2 от Лудвиг ван Бетовен. Концертмайстор е Йордан Ковачев.

Младият диригент съвсем наскоро дирижира оркестъра на Държавна опера – Бургас на симфоничния концерт на 16-и април, т. год. Първият концерт от цикъла „Виенска класика“ бе на 17-и септември 2020 г., под диригентството на Йордан Дафов. С концертната проява официално беше открит Сезон 2020/ 2021 на Бургаската опера.

Непосредствено след великденските празници – на 8 май, от 11 часа,  мюзикълът за деца от Александър Йосифов „Патиланци“ ще зарадва най-малките зрители. Веселите истории за Баба Цоцолана, Патиланчо и неговата знаменита компания, чрез музика и танци ще разкажат артистите: Магдалена Георгиева, Дарина Запрянова, Петър Тихолов, Александър Перпериев, Бранимир Недков, Весела Апостолова, Радостина Крантева, Милена Динолов и Мирослав Димитров. В забавната постановка, по режисура на Дарина Главанакова-Бакърджиева, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов сценография на Иван Токаджиев /който сътвори невероятния декор на премиерния спектакъл на балета „Жизел“ наскоро/ и танци на Галина Калчева, участват и артисти от балетния състав на Бургаската опера. А за радост на децата – на сцената, като актьор, участва и истинско куче!

На 9 май, от 19 часа, също в залата на Операта, е концертът „Песните на Европа“, който е посветен на Деня на Европа. В него участват солисти на Бургаската опера, а репертоарът е подбран из разнообразното песенно творчество на държавите членки на Евросъюза. Участват: Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, Йоана Кадийска, Яни Николов, Бранимир Недков, Костадин Мечков. На рояла – Дария Кръстева и Нина Райхел.   

На 13 май е комичната опера от В. А. Моцарт „Сватбата на Фигаро“, диригент е Цанислав Петков, режисурата е на Павел Герджиков, диригент на хора е Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева. Солисти са: Костадин Мечков, Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова, Бранимир Недков /дебют/, Лина Пеева, Калина Попова /дебют/, Диман Панчев, Яни Николов, Петър Тихолов, Стефка Христозова. В постановката участват оркестър и хор на Бургаската опера.

На 16 май е бароковият концерт „Пътуване във времето“. Художник на проекта е Диана Авелова, млада артистка, която учи изящни изкуства и костюм в Академията за сценични изкуства в Париж. В концерта участват: сопраните Мария Цветкова-Маджарова и Нона Кръстникова, на рояла – Мира Искърова.

На 18 май почитателите на балета ще имат възможност отново да съпреживеят великолепието на „Жизел“, чиято премиера на 24 април премина при пълна зала /на допустимите 50% от капацитета/ и изключително радушен прием от страна на публиката.

Билети за премиерата на „Жизел“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“/, както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в официалния сайт на Държавна опера – Бургас.

На 20 май е комичната опера от Жак Офенбах „Хубавата Елена“, диригент –Цанислав Петков, режисьор – доц. д-р Александър Текелиев, помощник-режисьор – Петър Тихолов, диригент на хора – Невена Михайлов. В ролите влизат: Йоана Кадийска /като Хубавата Елена/, Яни Николов /Парис/, Йордан Христозов /Менелай/,  Мирослав Димитров, Калина Попова, Лина Пеева, Полина Бахчеванова, Диман Панчев, Бранимир Недков, Димитър Арнаудов /гост/,  Костадин Мечков, Милен Динолов, Любомир Тодоров, Николай Николов и Стефка Христозова. В пищната постановка, с която бяха закрити Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2020 г.,  участват оркестър, хор и балет на Бургаската опера.

На 26 май е концертът Mozart Forever”, с участието на Йоана Железчева – сопран, Даниела Дякова – мецосопран, и Делян Славов – бас. На рояла – Дария Кръстева и Нина Райхел. В програмата са включени арии, дуети и терцети из оперното творчество на Моцарт.

На 28 май неповторимо настроение на сцената на Бургаската опера ще внесе мюзикълът от Коул Портър „Целуни ме, Кейт!“, по режисура на доц. д-р Александър Текелиев, диригент – Цанислав Петков, сценография и костюми – Денис Иванова, хореография – Желка Табакова, диригент на хора – Невена Михайлова, помощник-режисьори – Лина Пеева и Петър Тихолов  На сцената излизат: Марчо Апостолов /гост/, Шмилена Султанова, Мария Цветкова-Маджарова, Бранимир Недков, Веселин Спасов, Дарина Запрянова, Диман Панчев, Мирослав Димитров, Петър Тихолов, Милен Динолов, Любомир Тодоров, Александър Перпериев, Вълю Тотев. В мащабната постановка участват оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

Последното събитие за м. май е операта за деца от Александър Йосифов и режисура на доц. д-р Александър Текелиев „Макс и Мориц“ – на 29 май, от 11 часа, в залата на Операта. Деца и възрастни ще забавляват артистите: Стефка Христозова, Весела Апостолова, Йордан Христозов, Лина Пеева, Диман Панчев, Милен Динолов, Веселин Спасов, Мирослав Димитров. В забавното представление с поучителен край участие взема и балетният състав на Държавна опера – Бургас.

 За диригента на концерта „Виенска класика“ – 28 април, Зала Опера – Цанислав Петков:

Цанислав Петков е едва на 31 години, но има завидна кариера като диригент. Роден в гр. Русе в семейство на пианисти. Завършва средното си образование със специалност пиано в НУМСИ „проф. Панчо Владигеров“ - гр. Бургас в класа на Юлия Ненова. През 2015 г. се дипломира в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалност оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Пламен Джуров и доц. д-р Георги Патриков. Дирижирал е много проекти още като студент, а дебютът му е като диригент на Академичния симфоничен оркестър. Бил е диригент на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София.
От същата година до днес е главен художествен ръководител и диригент на Камерен оркестър – Хасково, а от 2017 г. е диригент и в Държавна Опера – Бургас. Партнира си с редица оркестри на територията на България сред които Софийска филхармония, Европейски младежки симфоничен оркестър „Прогресив“, Симфоничен оркестър – Сливен, Симфониетите във Враца и Видин, Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол и с някои от най-изявените български солисти, като Светлин Русев, Веско Ешкенази, Мила Георгиева, Стойка Миланова и др. През 2020 г. се дипломира в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – гр. Пловдив със специалност „Артмениджмънт“. 

 За контакти:

Теменуга Захариева

връзки с обществеността

Държавна опера – Бургас

тел.: 0887211610

         0884593797

e-mail: burgasopera@gmail.com

http://www.operaburgas.com

Новините от днес и със задна дата