четвъртък, 1 април 2021 г.

След колко време могат да се ваксинират преболедувалите коронавирус

  

Струва ли си да се ваксинирате срещу коронавирус, след като сте изкарали заболяването в умерена или тежка форма и в тялото си вече имате много антитела? Доктор Евгений Тимаков, специалист по инфекциозни болести и ваксинолог, смята, че си струва да направите ваксинация, но не по-рано от шест месеца след възстановяването.

"Няма опасност, ако са минали повече от шест месеца от заболяването. През това време тялото има време да се възстанови. Преди това в него продължават активните имунни процеси, свързани с т.н. "посткоивден синдром". Понякога този процес отнема дори повече време", казва той.

"Ако човек е претърпял тежък коронавирус, може да си сложи ваксина и дори след една година, защото през цялото това време той ще има естествена защита срещу вируса. Ако по определени причини му е необходим сертификат за ваксинация и човекът се реши да се ваксинира, няма да има проблем. Но е по-добре да изчака и да даде време на тялото да се възстанови", обяснява още специалистът пред Gazeta.Ru.

"Ако се ваксинирате твърде рано след прекарването на болестта, ефектът върху организма може просто да бъде нулев", добавя по темата професор Чепурнов.

"Това ще бъде безсмислено упражнение, тъй като моментното състояние на имунната система и наличието на антитела просто ще абсорбират онези материали, които трябва да провокират създаването на имунитет. След ваксинацията в тялото се създават протеини, които са един вид "портрет за COVID". Те се освобождават в кръвния поток, за да провокират имунната система да развие отговор. Там обаче ще се срещнат антитела, които от своя страна ще ги неутрализират ", обясни още вирусологът Тимаков.

Като най-добър вариант за ваксинация се смята периодът, когато нивото на антителата в кръвта достигне т.н. "сива зона" - в този случай резултатът от теста няма да бъде нито положителен, нито отрицателен.

"Във всеки случай не трябва да се страхувате да бъдете ваксинирани - нищо лошо няма да ви се случи. Освен това всеки трябва да бъде ваксиниран своевременно, тъй като е съвсем очевидно, че имунитетът от естественото прехвърляне на болестта се изчерпва относително бързо", подчертава Тимаков.

"По принцип хората, изкарали коронавирус, може да не се интересуват от ваксинацията поне до есента на 2021 г.", казва Александър Горелов, заместник-директор по изследвания в Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор.

Според него дори липсата на антитела, което тестът може да покаже, не трябва да предизвиква безпокойство.

"Всъщност никога не трябва да се насочваме към това имаме ли антитела. Ясно е, че късите антитела живеят не повече от два месеца, IgG - от четири до максимум шест. Ние имаме Т-клетъчна памет за цял живот, която е строго специфична. Следователно, ако някога сме се срещали с този патоген, клетките ни ще помнят за него до края на живота си. Ако антителата са изчезнали след коронавирусна инфекция, няма причина да се притеснявате - тялото няма да забрави за срещата с този коронавирус", разказа Горелов пред телевизионния канал Doctor.

Въпросът за ваксинацията срещу коронавирус става все по-актуален поради постепенното увеличаване на списъка на страните, готови да приемат ваксинирани туристи.

Гърция, например, от 14 май е готова да посрещне гости, при спазване на едно от трите условия - предоставяне на отрицателен PCR тест за коронавирус, сертификат за наличие на антитела (за болните ) или информация за ваксинацията./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата