четвъртък, 1 април 2021 г.

Нещо огромно и невидимо разкъсва най-близкия до Земята звезден куп

 Нещо огромно и невидимо разкъсва най-близкия до Земята звезден куп 

Според нов анализ на сателитни данни от космическия телескоп „Гая”, най-близкият звезден куп до нашата Слънчева система в момента се разкъсва. Вероятната причина е гравитационно привличане от нещо масивно, което не можем да видим, сочи изследването, публикувано в „Astronomy & Astrophysics”.

Това разкъсване, смятат астрономите, може да е намек, че наблизо преминава невидима тъмна материя, причиняваща гравитационен хаос във всичко, което е в обсега ѝ.

Всъщност разкъсването на звездните купове е неизбежно. Тъй като те са струпвания на звезди, дори гравитационните взаимодействия между които могат да са разрушителни.

Хиадите са най-добре картографираният звезден куп с възможно най-детайлна и най-висока точност. Той се намира на 153 светлинни години от Слънчевата система. Наподобява V-образна структура от звезди в главата на съзвездието Телец.

Астрономите са открили, че от него се проточват опашки от материя с дължина 2 600 светлинни години. За сравнение дължината на звездния куп е около 60 светлинни години.

Наличието на такива опашки също е нормално. При движението на звездите около центъра на Млечния път след тях остава материя. А при звездните купове тези процеси са много по-интензивни заради близките гравитационни взаимодействия. Така цели звезди биват избутвани в опашката, наричана приливна.

Само че, според компютърните модели, тя трябва да е много по-малка. Освен това се оказва, че от купа липсват звезди.

Симулациите показват, че нещо огромно, с маса 10 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето, може да доведе до подобни явления.

Големият проблем е, че в момента не се вижда нищо толкова масивно никъде наблизо.

Вселената обаче е пълна с невидима тъмна материя - мистериозната субстанция, за чието съществуване можем да заключим само от нейните гравитационни ефекти върху обектите, които можем да видим.

Според тези гравитационни ефекти учените са изчислили, че приблизително 80 процента от Вселената е тъмна материя. Тя играе значителна роля при образуването на галактиките.

Вероятно Млечният път има тъмен орел с дължина 1,9 милиона светлинни години. Предполага се обаче, че има и концентрирани купове тъмна материя, какъвто вероятно разкъсва Хиадите.

Бъдещите проучвания могат да открият структура, която причинява странното изчезване на звездите в задната опашка на Хиадите.

Данните също така предполагат, че приливните опашки на звездните системи могат да бъдат отлични места за търсене на източници на мистериозни гравитационни взаимодействия.

Новините от днес и със задна дата