четвъртък, 8 април 2021 г.

Важно за ваксинираните с "АстраЗенека": Кога трябва да потърсят медицинска помощ

  

Министерството на здравеопазването публикува на фейсбук страницата важни указания, свързани с ваксината на "АстраЗенека".

В публикация за симптомите, при които ваксинираните трябва да потърсят медицинска помощ, има 3 информационни бележки. 

Посочва, че при поява на задух, болка в гърдите, подуване на долните крайници, продължителна болка в корема, тежко, непреминаващо главоболие или размазано виждане и малки кръвни петна под кожата, извън мястото на инжекцията, трябва да се потърси лекарска помощ.

В друг пост от здравно министерство напомнят, че Националният ваксинационен щаб препоръчва Оксфордската ваксина да се прилага с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст.

Съветът е ваксината на "АстраЗенека" да не се прилага при жени под 60-годишна възраст, при която има повишен риск от възникване на тромбози (за целта медицинско лице снема анамнеза преди прилагане на ваксина срещу COVID-19).

Ползите от ваксината надвишават риска, заявяват още от здравното министерство като посочва, че при 25 млн. поставени дози са установени 86 случая на тромбози.

Кои страни в Европа ограничиха използването ѝ?

След като Европейската агенция по лекарствата обаче посочи възможна връзка между инжекцията и образуването на тромби министрите на здравеопазването на страните от Евросъюза не успяха да излязат с общи насоки за използването на ваксината на "Астра Зенека" .

ЕМА обяви, че отделните страни трябва да изработят собствен подход за британската ваксина. Решението трябва да бъде взето в зависимост от ръста на заболеваемост и наличието на алтернативни ваксини. Някои държави вече приеха ограничения за използването на препарата при по-младите.

От днес Испания ще прилага ваксината на "Астра Зенека" само за хора над 60 години. Мадрид ще вземе решение в рамките на днешния ден дали да приложи втората доза на пациенти, получили вече първата доза.

Италия също препоръча инжекцията на "Астра Зенека" за хора над 60 години. Великобритания заяви, че лица под 30 години трябва да се имунизират с алтернативна ваксина.

Германия миналата седмица препоръча лица под 60 години, получили една доза на "Астра Зенека", да използват друг препарат за втората доза. Подобна мярка не изключват Франция, Финландия и Норвегия.

Франция препоръчва ваксинация с "Астра Зенека" за лица над 55 години. Норвегия и Дания прекратиха напълно използването на препарата.

Ваксината на "Астра Зенека" е най-евтината и най-разпространената в света. Липсата на изисквания за специални фризери, както при други продукти срещу COVID-19, я прави най-вероятна основа на редица ваксинационни програми в развиващия се свят.

Новините от днес и със задна дата