понеделник, 19 април 2021 г.

Пътуващите камъни от Калифорния, за които науката няма обяснение

  

Има едно мистично място в Калифорния, където камъните изглежда се движат сами по сухата, напукана земя, а на всичкото отгоре оставят след себе си видима следа, сякаш някой ги е влачил върху кал, която после е изсъхнала.

Някои от въпросните камъни тежат няколкостотин грама, но други са над 100 килограма. Движението не се дължи на човешка дейност или на взаимодействие с животни.

Как е възможно и какво точно се случва?

Мястото се намира в Национален парк Долината на смъртта и заради загадката на пътуващите камъни е наречено Рейстрак плая (Racetrack Playa) - в превод би звучало горе-долу като Сухото езеро със следи от гуми.

Сухото езеро е съвършено гладко (толкова гладко, че разликата между надморската височина в единия и другия му край е по-малко от 4 см) и също толкова съвършено празно. Единственото, което се вижда по повърхността му са шестоъгълни пукнатини. Тези факти правят още по-странно наличието на вкаменени следи от движение зад пътуващите камъни.

Някои от камъните са изминали близо половин километър разстояние.

Има множество теории за това какво и как се случва. Една от тях, смятана за най-достоверна, е свързана с друга особеност на сухото езеро.


Когато завали силен дъжд, водата от заобикалящите го планински склонове се изтича в него и го превръща за кратко в безотточно езеро.

Заради голямата надморска височина (над 1000 м) водният слой замръзва нощем. Възможно е вятърът да понася тънки слоеве лед (дебели едва няколко милиметра) и да образува нещо като ледоход, благодарение на който камъните да се придвижват. А щом камъните се движат, зад тях остава и кална следа.

Новините от днес и със задна дата