понеделник, 26 април 2021 г.

ЕК заведе дело срещу "АстраЗенека"

  

Европейската комисия днес потвърди, че в петък миналата седмица е завела дело срещу производителя на ваксина срещу Covid-19 "АстраЗенека". 

Делото ще се води по иск за неизпълнение на предварителното споразумение за доставки на ваксината за страните от ЕС. "Дружеството не успя за осигури навременно изпълнение на договора", заяви говорител на комисията.

Причината за делото срещу "АстраЗенека" е фактът, че производителят на лекарства намали доставките на ваксини за Европейския съюз. Английско-шведският производител на лекарства беше остро критикуван заради намаляване на доставките на няколко пъти до нива, много по-ниски от обещаните.

За момента няма отговор от "АстраЗенека" на искането за коментар. Съгласно договора с ЕС компанията се задължи да достави 180 милиона дози ваксина през второто тримесечие.

През февруари главният изпълнителен директор Паскал Сорио каза на изслушване в Европарламента, че се надява да отговори на очакванията на ЕС за доставки през този период.

В същото време се разбра, че турската фармацевтична компания Висджоран Иляч (Viscoran Ilac) ще произвежда в заводите си руската ваксина "Спутник V" срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Очаква се производството да започне през идните месеци, съобщи компанията в съвместно изявление с Руския директен инвестиционен фонд.

"Висджоран Иляч извършва подготовки за локализиране на производството и планира да започне да произвежда "Спутник V" в идните месеци в няколко предприятия", се отбелязва в разпространения текст.

Руският директен инвестиционен фонд съобщи още, че приключва трансфера на производствената технология с друга турска компания ДжиннаГен Иляч (CinnaGen Ilac) и преговаря с още две "производствени платформи" с цел разширяване на капацитета за производство на ваксината.

Фондът подчерта, че ваксината, която Турция ще произвежда, ще е предназначена както за вътрешния пазар, така и за износ в трети страни.

Новините от днес и със задна дата