понеделник, 12 април 2021 г.

Отиде си легендарен български учител

 

На 82-годишна възраст е починал видният математик Коста Коларов - автор на десетки учебници и сборници по математика. Той е един от тримата преподаватели в България, първи получили звание "Главен учител".

"До последния си дъх работи за мисията си - за истинско познание за децата! Воюва срещу търгашите на все по-лоши и скъпи учебници заели от години позиции в Министерство на образованието. Една от инициативите му от последните години е за специална подкрепа на децата изоставащи по математика със специална разработена от него методика за окуражаване и насърчение! Успява да намери спонсори и я прилагат в три от училищата в Добрич с огромен успех.Поклон пред паметта на Коста Коларов, един истински Български Учител!", написа във Фейсбук Димитър Манов.

До края на 2020 год. Коларов работи върху последните редакции на излязлата само преди месец от печат негова последна книга - "Математика VIII клас - най-необходимите знания и умения".

Според математика "Ужасната математическа неграмотност сковава по- нататъчното интелектуално развитие на тинейджърите". Голямата грешка има при факторите, които ръководят образованието считаше Коста Коларов. Той си спомняше случай, когато като председател на Общински съвет - Добрич е приел един циганин на възраст около 65-75 години. Човекът дошъл да каже, че иска внукът му да учи, а не да ходи на училище, за да получава закуска.

"Закуска, рекъл човекът, и аз мога да му осигуря, но искам да е грамотен. А те му дават кетап да премине в трето отделение, без да знае нищо. Карат ги до училище с автобус, вземат си закуските и дим да ги няма", разказал дядото. Коста Коларов и група пенсионирани учители разработиха малък учебник за тези, на които не им се учи. Приготвили бяха подарък заедно с учебника -калкулатор и геометрична линия. Бяха готови доброволно да учат децата на елементарна математика, но не срещаха разбиране от висшестоящите в образователната система.

Роден навръх 6 май 1938 г. в кръщелното му свидетелство той е записан като Коста-Георги Бончев Коларов. Баща му е бил занаятчия - златар, а майка му - домакиня. Завършил средното си образование с отличен и веднага е приет да учи математика в СУ "Св. Климент Охридски". Дипломира се през 1960 г. От 1 септември същата година започва работа като учител по математика в Първа гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". През 1969 г. е назначен за главен специалист по математика към ОНС-Добрич. Той е един от тримата преподаватели в България, първи получили звание "Главен учител" у нас.

След създаването ѝ започва работа в Езикова гимназия "Гео Милев". Занимава се активно с теоретични основи на педагогиката на математиката. Коста Коларов бе първият демократично избран председател на Общинския съвет в Добрич.

Поклонението е на 12 април от 12.00 до 14.00 часа в траурната зала "Харон" в Добрич.

Новините от днес и със задна дата