понеделник, 19 април 2021 г.

Здравните власти взеха 5 решения как ще се прилага ваксината на "АстраЗенека"

  

Взехме 5 решения относно поставянето на ваксината на „АстраЗенека“ - това съобщи на пресконференция здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов след проведено заседание на Националния ваксинационен щаб.

„Взехме следните 5 решения:

Първо - ваксината на „АстраЗенека“ няма да се прилага при жени под 60 г. с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.

Второ - всички лица, получили първа доза на „АстраЗенека“, които не са проявили сериозни нежелани реакции, могат да се имунизират с 2-ра доза.

Трето - лицата които са ваксинирани с 1 доза на „АстраЗенека“ и не желаят да получат втора доза от нея, могат да получат от „Пфайзер“ не по-рано от 84 дни след първата доза на „АстраЗенека“.

Четвърто - при лица, заболели от COVID-19 след първата доза от ваксините с двудозов режим, втората да се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

Пето - преболедували COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата“, изброи Ангелов.

"Имунизирането с две различни ваксини цели получаване на имунен отговор", обясни проф. Мариана Мурджева от Медицински университет - Пловдив.

Тя посочи, че смесването на ваксини ще бъде безпрецедентен избор за Европа.

"Единственият начин обаче при такива лица за завършване на имунизацията е да се приложи втора ваксина. Втората доза би имала бустер ефект и ще подпомогне имунната система да изработи много по-напрегнат отговор. От имунологична гледна точка би следвало да се образуват антитела", добави тя.

"Има готовност през май да се възстанови работата на "зелените коридори" за ваксиниране срещу COVID-19, тъй като има нови доставки от ваксините", добави проф. Ангелов.

По думите му през май ще има възможност да се правят по 50 хиляди дози на ден, а през юни - по 55 хиляди.

Новините от днес и със задна дата