петък, 9 април 2021 г.

Доц. Кунчев: Рискът от тромбози при неимунизиран е 1000 пъти по-голям

  

                                 Снимка: Булфото

Още при предишната заповед за мерките първата точка там е, че предлагам удължаване им с още един месец. Да, започва лек спад, но няма как пандемията да се овладее до края на април. Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май месец. Това заяви в "Денят започва" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Капацитетът по болниците ще издържи, но не знам колко ще издържат хората. Умората е огромна. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията. Рано е да се успокоим", каза доц. Кунчев.

Според него при ваксинация с "АстраЗенека" повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви.

Доц. Кунчев каза,че рискът от странични реакции след ваксинация е толкова малък, че си заслужава да бъде завършена ваксинацията.

"Много ми хареса едно изчисление, което един от колегите, работещ епидемиолог в Центъра по заразни и паразитни болести беше направил труда да изчисли. При тези обявени случаи в цяла Европа, включително Великобритания, на случаи на такива нежелани реакции, шансът вие да развиете същите реакции, същите тромбози, ако сте неимунизиран и изкарате заболяването, е точно 1000 пъти по-голям, отколкото да ги получите от ваксинацията", каза доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор подчерта, че няма как да се издаде сертификат за ваксинация, ако не е поставена втората доза на ваксината.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов също бе категоричен пред Нова телевизия, че хората, които са били ваксинирани с препарата на "АстраЗенека", не бива да се притесняват.

"ЕМА говори за изключително малък риск. 100 души от над 25 милиона са получили тези странични ефекти, които все още не са доказани, обясни той.

По думите му, първите реваксинации от препарата трябва да започнат да се поставят след 15 април. Отклоненията от ваксината се появявали само в първите 2 седмици след ваксинация.

"Производителите на "Янсен" също започнаха да правят изследвания на своя препарат. Всичко това има и друг момент. Ваксината на "АстраЗенека" е изключително евтина. В Европа тя трябва да бъде продавана на много ниска цена. Извън Европа стойността ѝ е 7-8 пъти по-висока", добавя проф. Балтов.

Директорът на "Пирогов" каза още, че всички, които имат странични реакции след имунизацията, трябва да потърсят лекарска помощ.

"При направени повече от 230 хиляди дози в България нямаме случаи, които да показват подобни проблеми. Надяваме се, че в следващите две седмици натискът върху лечебните заведения ще падне. Очакваме и смъртността да се понижи. Смятам, че много учениците са изкарали вируса без симптоми. Имаме и нарастващ брой ваксинирани. Това значително ще ограничи заразата", каза още проф. Балтов.

Новините от днес и със задна дата