четвъртък, 15 април 2021 г.

До 10 пъти по-висок риск от тромбоза в мозъка при Covid-19, отколкото след ваксина

  

Рискът от тромбози в мозъка е много по-висок при Covid-19, отколкото в резултат от ваксините срещу инфекцията, обявиха британски учени, цитирани от Ройтерс. 

Има съобщения за случаи на церебрална венозна синусова тромбоза, свързани с ваксините срещу коронавирус на компаниите "АстраЗенека" и "Джонсън енд Джонсън". В сряда САЩ спряха имунизациите с ваксината на "Джонсън енд Джонсън", докато се проучват съобщенията за такива случаи, а Дания се отказа да използва ваксината на "АстраЗенека".

Британските и европейски регулаторни органи подчертават, че ползите от имунизацията надвишават рисковете.

Проучване сред 500 000 пациенти с Covid-19 установи церебрална венозна тромбоза при 39 души на един милион в резултат на инфекцията, обявиха учените. Тези данни могат да се сравнят с информацията на Европейската агенция по лекарствата, според която състоянието се е проявило при петима на един милион души, имунизирани с ваксината на "АстраЗенека".

В статия, която предстои да премине независима оценка, изследователите посочват, че рискът от тромбозата в мозъка е осем до десет пъти по-висок вследствие на инфекцията в сравнение с приема на съществуващите ваксини срещу болестта.

"Рискът от церебрална венозна синусова тромбоза след Covid-19 изглежда значително по-висок, отколкото след ваксиниране с продукта на "АстраЗенека", каза пред журналисти Максим Таке от факултета по психиатрия в университета Оксфорд.

Изследването е направено въз основа на информация от американска здравна база данни и не използва нови данни за риска от тромбози вследствие на ваксината на "АстраЗенека", която не се прилага в САЩ.

Новините от днес и със задна дата