четвъртък, 29 април 2021 г.

Щабът отчете над 1 милион защитени от Covid-19 българи и рязък спад на болните

  

Това, което постигнахме, показва правилния път, по който трябва да вървим заедно. Не трябва да бъдем толкова скромни. Постигнахме изключително много в сравнение с други държави и то със спазването на мерките. Това съобщи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

По думите му, над 1 милион българи са защитени към момента от коронавирусната инфекция. Това е броят на преболедувалите и ваксинираните.

"Германия и Италия с по-висок индекс на строгост на мерките не могат да постигнат това, което ние постигнахме с нашите мерки. Българите си връщаме все повече свободата и нормалния живот. Постигнахме го благодарение на усилията на всички, на спазването на мерките", каза проф. Ангелов.

На национална база се отчита намаляване на заетите от пациенти с Covid-19 легла, а за последната седмица имаме два пъти повече излекувани, отколкото новозаразени, допълни той.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че по отношение на 14-дневната заболеваемост, която е 332 на 100 000 души, България е на 18-то място в ЕС и на 6-то място на Балканите. 

"По отношение на 14-дневната смъртност, България е на второ място в ЕС и на трето място на Балканите след Босна и Херцеговина и Северна Македония. Вече 10 от областите в България са под 300 на 100 000 души заболеваемост", допълни главният държавен здравен инспектор. 

Най-висока е заболеваемостта в Русе - 494 на 100 000 души, следват Добрич, Варна, София-град, София-област, Перник и Ловеч. Само 7 области са със заболеваемост между 400 и 500 на 100 хиляди души.

"Хубаво е, че седмичната положителност на тестовете продължава да спада и се движи под 10 процента. И хората, приети в интензивни отделения и смъртността спазват тази тенденция", посочи доц. Кунчев и призова за отговорно поведение, което ще ни доведе до щастливи празници и продължаване на тенденцията за намаляване на заболеваемостта.

На двуседмична база имаме намаляване на новозаразените с 42 процента, на едноседмична - с 23 процента. Смъртността на двуседмична база е по-ниска с 16 процента, на едноседмична - 17 процента - т.е .имаме доста сериозно намаляване през последните 7 дни. Намаляват и хоспитализациите, въпреки че в големите болници това ще се усети по-нататък, защото там има повече наплив, уточни проф. Венцислав Мутафчийски.

Шефът на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов каза, че най-много хора у нас са имунизирани с ваксината на "Пфайзер", а след нея с тази на "АстраЗенека". Здравният министър обаче призова да продължим да спазваме мерките, докато стигнем колективен имунитет.

"Ако увеличим темпа на ваксиниране, в края на юни ще може да постигнем колективен имунитет", посочи Костадин Ангелов.

На 10 май ще бъде отворена електронната система и хората ще могат да получат избраната от тях ваксина срещу COVID-19, уточни здравният министър в оставка.

ЕС е започнал инициатива за разговори с три големи компании, които са в подготовка за производство на медикамент срещу коронавирусната инфекция, посочи още той. Когато се одобри, веднага ще го осигурим на българските граждани, увери той.

Към днешна дата можем да си позволим да се отворят заведенията, каза още Ангелов и подчерта, че веднага може да се реши друго, ако се налага. Не се притесняваме да вземем популярни или непопулярни решения, добави той.

Трябва да се намери министър, който да наруши законите и регламент на ЕС, аз няма да съм този, каза Ангелов в отговор на въпрос как ще се процедира, ако Народното събрание реши да се осигури руска ваксина в България преди тя да бъде одобрена от Европейската комисия.

Новините от днес и със задна дата