четвъртък, 25 март 2021 г.

Първата европейска страна, преборила COVID-19? Как Исландия контролира вируса

  

Да, Исландия е отдалечен остров в Северния Атлантик, само с едно международно летище. И да, там живеят по-малко от половин милион души. Така че, би било оправдано да предположим, че страната има късмет, че стана първата държава в Европа, която на практика се отърва от Covid, пише в своя разработка "БиБиСи".

Четвъртък вечер е и младите хора приготвят караоке парти в централната част на столицата Рейкявик, прегръщат се и се целуват, докато капчици слюнка се носят във въздуха... Хотелските нощувки се завръщат, ресторантите, концертите и всичко останало, за което копнее останалата част на Европа, също.

Преди да излезе тази публикация е имало само 20 активни случая с коронавирус в страната-остров. Един човек се е лекувал в болница, а Исландия е имала общо 29 смъртни случая, което се равнява на 8,5 на 100 000 души.

"Подготвям се за тази пандемия от 15 години", заявява пред "БиБиСи" главният епидемиолог на Исландия - проф. Торолфур Гуднасон, който е отговорен за пандемичния отговор на Исландия от самото начало на епидемията.

"Решихме веднага какво ще направим: тестване, проследяване на контактните със заразени и поставяне на всички диагностицирани в изолация. Направихме това агресивно, още от първия ден", казва проф. Гуднасон.

Неговият екип за проследяване на контактните хора, екипиран с реални детективи, е бил готов и работел още преди Исландия да регистрира първия си случай на заразен с коронавирус.

Не особено приветлив хотел в центъра на Рейкявик е направен на изолатор. Гилфи Торстенсон напуснал работата си в областта на маркетинга миналия март, за да отвори хотела, където се изпращат хората с диагноза коронавирус.

"В първия ми ден тук повечето от персонала на хотела отказа да участва и да работи в изолатор", обяснява Торстенсон.

Постепенно той ги накарал да се върнат и през последната година те се погрижили за повече пациенти, отколкото всички болници в Исландия взети заедно. Всеки ден Гилфи се облича многократно в пълен комплект на предпазно облекло, за да влиза в стаите на "наемателите си" и да им прави компания. Сега хотелът има само шепа пациенти.

В Исландия първата вълна на заболяването бързо била поставена под контрол и до май 2020 г. обявиха страната свободна от Covid. Нещата останали така известно време, но до края на лятото миналата година Исландия била неочаквано ударена от друга, по-свирепа вълна, след като двама туристи с положителни тестове нарушили правилата на изолацията си.

Гилфи вече бил затворил хотела-изолатор, дори бил организирал огромно тържество за целия си персонал. "Мислехме, че сме спечелили", казва той. - Но след това получих обаждането: вирусът се връща. В рамките на половин час отворих хотела отново и хората продължаваха да идват, да идват, да идват и все още са тук".

Разликата сега е, че заразените идват направо от летището. От юни миналата година всеки пристигащ в страната преминава под карантина, а на летището му се правят задължителни тестове.

На всяка стъпка Исландия следва препоръките на проф. Гуднасон и неговия екип, а политиците не са в ежедневните брифинги. 44-годишната Катрин Якобсдотир ръководи ляво-зеленото правителство на страната от 2017 г. За нея пандемията и политиката са две думи, които не си принадлежат.

"Мисля, че е важно политикът да осъзнае какво е политика и какво трябва да бъде решено с научни средства. Твърдо съм убедена, че трябва да слушаме повече експертите, когато става дума за мерките при пандемията", споделя пред "БиБиСи" премиерът на Исландия.

Новините от днес и със задна дата