понеделник, 22 март 2021 г.

БНБ: Откритите в университет фалшиви пари не са реквизит

  

Милионите долари и евро, намерени в помещение в сградата на университет в София, са фалшиви и не представляват реквизит. Това сочи експертизата на БНБ, назначена от Софийската градска прокуратура.

По досъдебното производство са привлечени като обвиняеми 49-годишния Илия Ненов и 54-годишната Даниела Андонова.

Миналата седмица те бяха пуснати от съда с най-леката мярка "подписка" с мотивите, че прокуратурата не е успяла да представи нито едно доказателство за фалшиви пари, а не за неистински парични знаци. А според защитата и на двамата, те не са фалшификатори, а парти аниматори, а парите "реквизит" за сватби и кръщанета. Това наложи прокуратурата да назначи  техническа експертиза на Българска народна банка относно истинността на банкнотите.

Заключението на експерт от БНБ е, че предоставените за изследване обекти - произволно избрани банкноти с номинал от 100 долара, са неистински. Серийните номера на изследваните банкноти са направени на цветен лазерен принтер и съдържат поредица от две букви, седем цифри и една буква, за разлика от броя на цифрите при истинските банкноти, които са осем, съобщават от прокуратурата.

Иззетите парични знаци не представляват "реквизитни пари", сочи още официален отговор на БНБ. Същите са в разрез с реда и изискванията за възпроизвеждане на т.нар. "реквизитни пари". Съгласно действащата нормативна уредба за щатската валута, както и нормативната уредба за евро банкнотите, "реквизитните пари" трябва да са с размери ясно различими от тези на оригинала, да са отпечатани едностранно, върху изображенията да не се имитират защитни елементи (нишка, воден знак и други) за разлика от иззетите, които са отпечатани двустранно, притежават сериен номер и са с два защитни елемента - нишка и воден знак.

Техниката за отпечатването на банкнотите - предмет на престъплението, е идентична с тази при производство на истинските парични знаци, сочат събраните до момента писмени доказателства.

В хода на изследване на банкнотите, БНБ е установила, че същите са с идентичен начин на изработка с банкноти, които са предмет на престъпление по друго досъдебно производство, водено за разпространение на неистински парични знаци в големи количества.

Съгласно изисканите и приложени към материалите по делото документи е видно, че единият от обвиняемите - Илия Ненов, е изпълнявал длъжността "печатар" по трудов договор с търговско дружество с едноличен собственик на капитала - висше учебно заведение. Управителят на търговското дружество е бил ректор на висшето учебно заведение.

За разкриване на престъпната дейност са съдействали и представители на "Сикрет сървиз" в България, в чието задължение влиза противодействието срещу фалшифицирането на американската валута.

Новините от днес и със задна дата