понеделник, 1 март 2021 г.

Удължават срока на изтекли и изтичащи шофьорски книжки

  

Шофьорските книжки с изтекъл срок на валидност или предстоящо изтичане в периода от 1 септември миналата година до 30 юни на тази година, ще бъдат валидни още 10 месеца след изтичане на редовната им валидност. Това съобщи на брифинг днес гл. инспектор Дамян Владинов от отдел "Пътна полиция" към Националната полиция.

Причината за удължаването е прилагането на европейски регламент за определяне на специални и временни мерки във връзка с продължаващата пандемия от COVID-19.

Нов срок на валидност ще има и за шофьорските книжки, за които той вече е бил удължен през миналата година, и е изтекъл или ще изтече в периода от 1 септември 2020 г. до 30 юни 2021 г. Срокът се удължава с 6 месеца или до 1 юли на тази година - избира се по-късната дата от двете възможности.

За личните карти такова удължаване не беше направено и всички документи, чийто срок изтича след 1 февруари, трябва да бъдат сменени в рамките на редовния срок от 1 месец, припомня BTV. Ако валидността на документа изтича след 13 март и не е издадена нова лична карта преди изборите за парламент на 4 април тази година, хората ще могат да се явят и да упражнят правото си на вот в изборните секции със стария документ.

По време на днешния брифинг на Пътната полиция стана ясно още, че продължава операцията за проверка на шофьорите относно употребата на алкохол и наркотици.

Тя започна в петък и ще продължи до 3 март.

През почивните дни екипи на Пътната полиция са хванали водач, чиято проба за алкохол е показала 2,58 промила.

"В Пловдив и в София имаме рекордни проби, установени с полеви тест. В Пловдив колегите са установили водач, който е управлявал превозно средство с 2,58 промила в издишания въздух, изключително голяма стойност. В София рекордната проба е 1,83 промила", обясни гл.инспектор Николай Крушарски от Националната полиция.

Новините от днес и със задна дата