вторник, 2 март 2021 г.

Как ще продължи присъственото обучение на учениците

  

Новият график за ротация на учениците ще регламентира връщането на част от тях в класните стаи за още шест седмици – от 18-и март, ако няма промяна във ваканциите, или от 22-и, ако има 4-дневна почивка (от 18-и до 21-и март) до Великден.

В него отново ще бъде заложено редуването на 3 от 8-те випуска от 5-и до 12-и клас, обясни образователният министър Красимир Вълчев.
 
„Ако има подобряване на ситуацията, техният брой може да се увеличи. В момента нямаме такова подобрение. Най-вероятно ще вземем решение със 7-и, 8-и и 10-и клас да продължим, тъй като в момента 12-и клас за втори път се завърта в това редуване”, каза той. Така, 10-и клас ще бъде изтеглен малко по-напред. Десетокласниците ще се върнат в клас по новия график само след 2 седмици обучение в електронна среда, тъй като те в присъствено обучение до днес.

При този вариант най-дълго на място ще учат седмокласниците и зрелостните, за да могат да се подготвят за предстоящите им изпити в края на учебната година. „Ако останем на този вариант, за 6 седмици ще се зачести присъственото обучение на 7 –и и 12-и клас. Те ще бъдат 50% от времето , а другите ще бъдат 1/3”, обясни министърът.
 
Той посочи, че до края на седмицата ще има решение и дали ще има нов график на ваканциите. Ако бъде приет такъв вместо от 3-и до 12- април, учениците ще почиват  18-и до 21-и март и от 29-и април до 9-и май.
 
Образователният министър посочи, че има аргументи „за” и „против” промяната. Тези, които подкрепят разделянето на пролетна ваканция, смятат, че така се прави по-голяма почивка, тъй като ще се обхванат  и 5-и и 7-и май, които сега за учебни, и великденските празници, дава се възможност и за една по-малка ваканция средата на март.

Доводите „против” пък са, че решението се предлага сега и много хора вече са си направили планове и не всички ще могат да ги променят. „Дори и да не могат да ги променят, родителите могат да заявят до 10 дни отсъствия на децата си”, допълни Вълчев.

Новините от днес и със задна дата