вторник, 2 март 2021 г.

България на фона на ЕС: 7 г. по-кратко живеем, най-много доплащаме за лекарства

 

7 години по-малко живеят българите в сравнение гражданите от най-развитите държави в Европейския съюз. Освен това ние най-много доплащаме и за лекарства - 37% срещу 5 на сто в сравнение с другите страни от Евросъюза. Това съобщиха от Инициативата "Заедно за повече здраве", в която влизат представители на Българския лекарски съюз (БЛС) и на Българския фармацевтичен съюз.

Данните от 2017 г. показват, че годишно у нас се отделят 4,2% от брутния вътрешен продукт за здравеопазване при средно 8% за останалите страни от ЕС.

"Инвестициите могат да осигурят по-добро бъдеще и здраве на нацията, категоричен е председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. - Със сегашните темпове, ако продължаваме да прилагаме сегашните мерки и инвестиции, ще ни отнеме повече от 50 години, за да догоним петте най-големи държави от ЕС."

"Това, че страната ни отделя по-малко средства се отразява на здравеопазването, смята проф. Асена Сербезова - председател на Българския фармацевтичен съюз. - Българите са принудени да доплащат най-много за лекарствени продукти. В България се доплаща до 37% за лекарства, докато в петте най-големи държави (в ЕС - бел. ред.) този процент е 5%."

Според съсловните и браншови организации в сектора са необходими по-ефективни инвестиции, които да се отразят за подобряването на здравните показатели на обществото.

Документ по казуса, който представя консенсусните тези, ще бъде изпратен до всички политически сили, които се очаква да влязат в следващия парламент.

Новините от днес и със задна дата