събота, 27 март 2021 г.

МВнР вика временния посланик на РС Македония заради клеветническа кампания срещу нас

 

Външното ни министерство ще извика временно управляващия посолството на Република Северна Македония, за да му бъдат поискани обяснения за клеветническа кампания, водена срещу България от словенския "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания". Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Външно изразява изключителното си безпокойство от публикациите, че бивши или настоящи съветници на премиера на Република Северна Македония участват в ръководството на въпросния институт. На сайта на правителството на Република Северна Македония е посочено, че словенската организация има договор с изпълнителната власт в Скопие от 2017 г. до 2020 г., срещу което е получавала 1000 евро месечно.

Организацията "Международен институт за близкоизточни и балкански изследвания" публикува поредица от статии с явна цел да злепоставя и уронва престижа на страната ни, чрез невярна, изопачена и манипулативно представена информация, припомнят от МВнР.

Същевременно сме обезпокоени от продължаващите дискриминационни действия на властите на Република Северна Македония - днес на границата бе спрян българският гражданин Виктор Стоянов, който се е опитал да внесе български книги "Български народни песни на Братя Миладинови" в Република Северна Македония по договор за дарение с Българския културно-информационен център в Скопие, допълват от министерството.

Междувременно вицепремиерът Екатерина Захариева изпрати спешно български консул от посолството в Скопие на ГКПП Деве баир, за да съдейства на г-н Виктор Стоянов, който е спрян от властите на Република Северна Македония с дарение от 920 български книги.

Новините от днес и със задна дата