петък, 5 март 2021 г.

Записването за ваксини: Редица сигнали за проблеми с новия електронен портал

 Започва записване при личните лекари на желаещите Covid ваксина::  Investor.bg 

От снощи до сега са получени редица сигнали за проблеми с новия електронен портал за регистрация за ваксиниране. Това съобщи bTV.

Зрители сигнализират, че системата не разпознава имената им или не им позволява да изпълнят част от стъпките за запазване на час, поради което не успяват да се регистрират за имунизация. Най-честата грешка е "Проверете данните си и опитайте отново".

Системата стартира в четвъртък в късния следобед. Тя дава възможност на всеки, който иска да се ваксинира, да се регистрира в четири стъпки.

Интересът към системата е сериозен. Записали са се над 25 000 души, преобладават желаещите от София, където са регистрирани 14 000. В близките дни в София няма часове. 

Хората са получили потвърждение на имейл или чрез есемес, обясни изпълнителният директор на "Информационни системи" Ивайло Филипов.

Тази система обхваща само ваксинационните центрове, а личните лекари са в различна система, подчерта Филипов.

"Грешката не се позиционира в браузъра. По простата причина, че има недоброжелатели, които чрез налучкване искат да открият данните на известни личности. Ние разчитаме, че като личната карта е пред вас данните ще бъдат попълнени коректно", каза Филипов.

Именно затова системата показва, че има грешка в изписването на имената, но тя може да е в други данни, но така недоброжелателите няма да разберат къде са сгрешили.

Друг проблем може да се окаже, че партидните номера на препарата, който се поставя от лекарите, не може да бъдат отчетени в системата.

"Личните лекари получават ваксините от РЗИ с протоколи с количествата и партидите. Същата информация трябва да бъде попълнена в техните системи, като партидният номер не трябва да се нанасят за всеки пациент. Ако някой е пропуснал да го направи, това ще бъде коригирано. Трябва да има съответствие между получените ваксини и нанесените в регистъра", обясни здравният заместник-министър Жени Начева.

"Целта на тази система е да планираме както нашето време, така и доставките на ваксините по местата. Така че всеки да може да се ваксинира в удобно за него време", поясни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Новините от днес и със задна дата