сряда, 17 март 2021 г.

Доц. Кунчев: Стиснете зъби още малко, последната много тежка вълна е

  

"Нищо не е предрешено за мерките в София, но д-р Пенчев (директорът на РЗИ-София - бел.ред) внася точно такова предложение - за по-строги мерки. Засега предложението ми е за 2 седмици, надявам се, че през този период ще достигнем пика.

Говорим за всички училища, ясли, детски градини, за всякакъв тип заведения, за търговски обекти, при това не само тези в мола, фитнеси, спортни зали. Искам да кажа на хората - стиснете зъби още малко, говорим за много тежка, но последна за този сезон вълна." Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му, въпросът дали има връзка между ваксинацията с препарата на "АстраЗенека" и смъртните случаи в последните дни е доста сложен и изисква много подробен анализ.

"Лично мое мнение е, че шансът ваксината да е причинила смърт, е много малък, но това трябва да се докаже. За всички подобни случаи се събира цялата информация, ангажират се топекспертите в България и те трябва да дадат заключение има ли причинно-следствена връзка или не. Бързането в случая не е добър начин. Ваксината трябва да отговаря и на ефикасност, и на безопасност, която дори е по-важна. Разчитаме много и на Европейската агенция по лекарствата", каза още той.

Главният държавен здравен инспектор посочи, че в предишни години е имало поводи да бъдат спирани партиди ваксини, използвани за детския календар.

"Разбирам напълно страховете на хората, които са си поставили първата доза от ваксината, но нека имат търпение. За радост се случи на ваксина, на която интервалът между двете дози е много дълъг. Слава Богу, има време да стигнем до правилното решение. Ваксините на "Пфайзер" идват всеки понеделник в определени количества около 20 и няколко хиляди дози. От края на март и през април и там има определено увеличение. "Модерна" също един или понякога два пъти седмично пращат, имаме график за всеки месец. За съжаление фирмите намалиха количествата. Очакванията са, че към 15 април трябва да получим и първите дози от ваксините на "Джонсън и Джонсън", а това, че тя е еднодозова облекчава процеса на ваксинация", добави доц. Кунчев.

Той коментира, че е факт увеличеното настаняване на деца в Covid-отделенията в страната, но допълни, че те не боледуват тежко. Притеснителен обаче бил нарасналият брой на болни бременни жени.

Главният държавен здравен инспектор заяви, че в момента тече заседание на областния щаб в София, на което се обсъждат мерките във връзка с коронакризата. Той подчерта, че подкрепя предложенията на директора на Столичната районна здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев за необходимите забрани за работа на всички заведения, където болестта може да се разпространява. Целта е да не се претоварят болниците.

Предложението е мерките да бъдат приети за период от две седмици, но по-точната прогноза е да говорим за 3-4 седмици, посочи той.

Доц. Кунчев заяви, че подкрепя предложението на ЕК за цифрово зелено удостоверение, което ще ни даде възможност да пътуваме. То е много необходимо, особено за страните, които разчитат на международен туризъм. Това не е дискриминация, а документ, с който хората много по-бързо и по-лесно ще могат да пътуват. България вече има такъв документ, каза в заключение той.

Новините от днес и със задна дата