сряда, 10 март 2021 г.

Каква е причината за зачестилите леки земетресения у нас

 

Поредни три слаби земетресения бяха регистрирани вчера на територията на област Хасково, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география. Най-силният трус, с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер, е бил отчетен в 01;38 часа през нощта срещу понеделник.

Преди два дни имаше 4 слаби земетресения и между Димитровград и Хасково. Те също бяха с малък магнитуд - между 2,2 и 2,9, но някои от тях бяха усетени от местните хора.

Причините за зачестилите трусове у нас и на Балканите разкри пред БНТ доц. Петя Трифонова - зам.-директор на института.

"Известно е, че Балканският полуостров е доста сеизмична зона. Територията на Гърция и Турция е много по-сеизмична, отколкото България. Там често стават земетресения и причина за тях е колизията между африканската е евроазиатската плоча. В резултат на тези движения се натрупват напрежения в земната кора, активират се разломни структури и се получават тези земетресения", обясни тя.

Серия силни земетресения разлюляха Гърция преди няколко дни, в района на Лариса. Най-силното от тях беше с магнитуд от 5,9 по Рихтер. Последвали са трусове със сила от 5,1 и 4,5 по Рихтер. Трусовете са усетени по високите етажи в Кърджали, Пловдив и София.

По думите на Трифонова сеизмичната активност у нас е спокойна в момента и не се очакват поредица от автършокове.

"Имаме дефинирани няколко огнища, които следим как се развиват процесите та. Сеизмична опасност има, тя е константа. Ние можем да се постараем да минимизираме последствията от силно земетресение. Трусовете не могат да се прогнозират, така че трябва да сме подготвени. В България е имало много силни земетресения, което означава, че такива ще има и ние трябва да сме подготвени да ги посрещнем подобаващо", заяви още сеизмологът.

Новините от днес и със задна дата