понеделник, 22 март 2021 г.

Водомерите за топла вода с дистанционно отчитане вече са задължителни

 

От 12 март 2021 г. с промени в Закона за енергетика стана задължително монтирането на водомери за топла вода, топломери и разпределители, които да се отчитат дистанционно.

"На практика от тази дата, ако се наложи да подмените водомер за топла вода, защото е стар или поради ремонт на банята например, то следва да направите това с уред, който е с дистанционно отчитане", обяснява Милена Стоянова, управител на Техем, и допълва, че при избора на радио водомер за топла вода клиентите трябва да бъдат особено внимателни, защото уредът трябва да може да се отчита дистанционно от топлинния счетоводител, който обслужва етажната собственост.

Според промените в закона дистанционните водомери, които монтират клиентите в домовете си, трябва да са доставени или одобрени от фирмата топлинен счетоводител. "Този, който чете топломерите, трябва да може да отчита и дистанционните водомери в сградата, за да се гарантират коректни сметки", казва още Милена Стоянова.

Потребителите трябва да консултират избора си на дистанционни уреди и водомери с топлинния счетоводител. Това ще ги предпази от риска да инвестират в нов водомер, закупен от доставчик, който не предлага последващ дистанционен отчет на този уред. Освен това цените на водомерите с дистанционно отчитане са в широки граници и си струва клиентите да направят проучване на пазара преди да преминат към покупка и монтаж на нов водомер за топла вода.

Най-подходящият момент за подмяна на водомери, както и на разпределители, с дистанционни такива е след спирането на парното.

Още един позитивен ефект от дистанционното отчитане е, че при настоящите условия на пандемия и нуждата от дистанциране отчитането се случва отвън, т.е. без посещения на външен човек в дома.

И в момента в редица домове в София и страната, обслужвани от Техем, са монтирани около 600 хиляди водомери, топломери и разпределители с дистанционно отчитане. Тези предвидливи клиенти няма нужда да осигуряват достъп до дома си за отчет, защото от Техем правят това от дистанция, без да влизат в хола и банята.

За клиентите, които до момента не са монтирали радио уреди, законът предвижда задължителното поетапно преминаване към дистанционни уреди за разпределение на топлинната енергия. Тук попадат всички топломери, разпределители и водомери за топла вода. Цените на дистанционен водомер за топла вода и дистанционен разпределител от Техем са съответно 90 лв. и 39 лв. с включени ДДС, доставка, монтаж и програмиране. Клиентите могат да направят заявка за монтаж и онлайн на клиентски портал на топлинния счетоводител.

В последните 5-6 години в София има стотици сгради, клиенти на Техем, които вече са монтирали разпределители по радиаторите и водомери с дистанционен отчет и са избрали да заплащат реалното си потребление всеки месец, без изравнителна сметка.

* съдържание на Техем

Новините от днес и със задна дата