понеделник, 22 март 2021 г.

Спасителите: Търсим като "на сляпо" изчезналия в Рила сноубордист

  

                                           Снимка: Bulphoto

Повече от денонощие планински спасители издирват изчезналия в Рила планина сноубордист, съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба /ПСС/. До момента няма развитие, екипите вече се ориентират към прибиране от планината, посочиха оттам.

Вчера малко след 17.30 часа е подаден сигнал на телефон 112 за изгубил се в планината мъж. Сигналът е подаден от човек, който го е придружавал, посочиха от ПСС, като по първоначална информация негови приятели са се опитали да го намерят сами.

Около час, след като сигналът постъпва в системата на 112, трима спасители от отряда в Благоевград са били на терен и са търсили в района на местността "Картала", където за последно е видян, казаха още от ПСС.

Акцията вчера е продължила до късно през нощта и е подновена тази сутрин. В издирването днес са участвали над двадесет планински спасители от Благоевград, Банско, Разлог и София, както и две обучени кучета. Използвани са и радари, с които се локализират затрупани от лавини хора, посочиха от ПСС.

Днес с две спасителни кучета бе претърсен улеят Американката, където в неделя падна лавина и имаше съмнения, че може изчезналият 34-годишен сноубордист да е там. Нищо обаче не бе открито. След това екипите се насочиха към място, където бе засечен мобилният телефон на столичанина, но и там не бе открит.

"Чакам да се приберат екипите, за да обсъдим как да продължим акцията", каза началникът на ПСС Емил Нешев, който днес пристигна на мястото и се включи в акцията.

"Карали са извънпистово, нямал лавинен уред, няма конкретно сведение от приятелите накъде точно е тръгнал, къде е щял да кара", заяви прeд bTV Георги Ботев от ПСС в Благоевград. 

"Лошото в случая е, че нито един от нас няма горе-долу някакво ориентировъчно място, от което да търсим и да се съсредоточим в търсенето само там", каза Красимир Стоянов от Пистова спасителна служба.

"За съжаление, нямаме никаква опция да получим координати на телефона, който между другото до преди малко все още беше работещ. Дава свободно, но никой не вдига. Това ни е голяма болка, липсата на хеликоптери е едната, тази е другата. И двете взети заедно правят една голяма липса в България. Трябва да търсим на сляпо, както се казва", обясни Емил Нешев, директор "Планинска спасителна служба"./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата