Установен е един от нападателите на самотно живееща възрастна жена в стражишкото село Виноград. Това съобщи на брифинг днес председателят на Окръжната прокуратура във Велико Търново Христо Христов.

Посегателството е станало в петък към 23.30 часа, когато двамата извършители са проникнали в дома на 77-годишната жена през незаключена входна врата, нанесли са ѝ побой, вързали са я и са ѝ отнели седем златни пръстена и сумата от 600 лева.

Жената е успяла сама да се развърже и е подала сигнал на телефон 112 в сутрешните часове. Тя е разпознала единия от нападателите, който е на 18 години от същото село.

Той е установен и задържан с мярка до 72 часа, с повдигнато обвинение за грабеж, посочи директорът на ОД на МВР комисар Димитър Машов.

Извършителят е известен на полицията, осъждан. В началото на февруари е излязъл от ловешкия затвор, където е излежавал шестмесечно наказание за извършена кражба.

Месец след излизането от затвора е извършил поредното престъпление, уточни наблюдаващият прокурор. От прокуратурата ще предявят искане за постоянна мярка "задържане под стража" на обвиняемия.

Издирва се неговият съучастник, както и местонахождението на откраднатите вещи и пари.

Това е първият случай на посегателство върху самотно живеещ възрастен човек във Великотърновска област от началото на годината, уточниха разследващите.