понеделник, 29 март 2021 г.

Берлин съобщи за 21 случая на тромби при ваксинирани с "АстраЗенека" и 7 починали

  

 До края на февруари в Германия са поставени над 240 000 дози от ваксината.

Медицинският регулатор в Германия съобщи днес, че е получил данни за 21 случая с необичайни тромби у хора, ваксинирани наскоро с препарата на "АстраЗенека" срещу Covid-19. В имейл на Института "Паул Ерлих" до Асошиейтед прес се казва, че седем души с тромби са починали.

Появата на необичайна форма тромби в главата накара няколко европейски държави временно да спрат по-рано този месец употребата на препарата на "АстраЗенека" срещу коронавируса.

След експертен преглед медицинският регулатор на ЕС констатира, че рисковете от евентуалните странични ефекти трябва да бъдат включени в листовките с информация за ваксината. Повечето страни от ЕС подновиха прилагането на ваксината на "АстраЗенека".

Според съобщението на Института "Паул Ерлих" тези 21 случая са регистрирани преди 25 март, като в 12 от тях кръвната картина на пациентите е показала необичайно ниско ниво на тромбоцити. Деветнайсет от случаите са при жени на възраст от 20 до 63 години, а два са при мъже на 36 и 57 години.

През периода, проучен от Института "Паул Ерлих", в Германия са били поставени около 2,27 млн. първи дози от "АстраЗенека".

Седемдневното равнище на заразените в Германия на 100 000 жители днес бе 129,7 - доста над набелязаните 100, при които е предвидено задействането на т.нар. "аварийна спирачка". Здравните власти съобщиха вчера за 17 176 нови заразени и 90 смъртни случая, свързани с коронавируса, за денонощие.

Германският канцлер Ангела Меркел засили натиска върху премиерите на 16-те провинции да се придържат към договореното втвърдяване на коронавирусните правила заради растящия броя заразени.

Новините от днес и със задна дата