събота, 20 март 2021 г.

Медици от Израел разбиха теорията на доц. Мангъров, че К-19 е "обикновено грипче", данните са ужасяващи

 Медици от Израел разбиха теорията на доц. Мангъров, че К-19 е "обикновено грипче", данните са ужасяващи 

В статия, публикувана в Journal of General Internal Medicine, лекари - изследователи от медицинския център Beth Israel Deaconess (BIDMC) оцениха относителното влияние на COVID-19 на пациенти в сравнение с хора, хоспитализирани с грип.

Според изследователите COVID-19 води до значително повече хора, приети в болницата и по-високо ниво на смъртност, отколкото обикновения грип.

COVID-19 и грипът са заразни респираторни заболявания, които в тежки случаи могат да доведат до пневмония или дихателна недостатъчност. Но липсва подробно сравнение на епидемиология и слинчи характеристики при коронавируса и грипа.

„COVID-19 е сравняван с грип както от здравни специалисти, така и от непрофесионалисти, но има наистина ограничени подробни обективни данни за прилика на въздействието на двете заболявания върху пациентите и болниците“, каза д-р Майкъл Доннино .

 Сравнихме пациентите, приети в болница с COVID-19 през пролетта на 2020 г. с пациентите, приети с грип през последните пет сезона. Установихме, че COVID-19 причинява по-сериозни заболявания и е по-смъртоносен от грип. "


174 пациенти с COVID-19 (или 30%) са получили механична вентилация в рамките на два месеца, само 84 пациенти с грип (или 8%) са били прехвърлени на механична вентилация през всичките пет сезона на грипа.

По същия начин делът на починалите пациенти е много по-висок от COVID-19, отколкото от грип; 20 процента от хоспитализираните пациенти с COVID-19 са починали в рамките на два месеца, в сравнение с 3 процента от пациентите с грип в рамките на пет сезона.

Допълнителен анализ показа, че хоспитализираните пациенти с COVID-19 са по-млади от хоспитализираните с грип.

Сред пациентите, които се нуждаят от механична вентилация, пациентите с COVID-19 са били вентилирани много по-дълго - средно две седмици - в сравнение с малко повече от три дни за пациенти с грип. Нещо повече, сред пациентите, изискващи механична вентилация, пациентите с COVID-19 са много по-малко склонни да имат предварително съществуващо медицинско състояние.


„Нашите данни показват, че 98 процента от смъртните случаи на пациенти, хоспитализирани с COVID-19, са пряко или косвено свързани с тяхното заболяване COVID-19, което предполага, че пациентите не са починали от COVID, а от COVID пневмония или усложнения.“, казва Donnino.

Новините от днес и със задна дата