петък, 5 февруари 2021 г.

Мамят ли моловете с по-ниските цени след локдауна?

  

След отварянето на търговските центрове и обявените намаления на стоките, от Комисията за защита на потребителите започнаха проверки.

Разпродажби, големи намаления и ликвидация - така ни посрещат магазините в моловете след месеците на затворени врати. "Никакви намаления няма. Бях още на откриването на мола, нищо. Аз знам на някои стоки, които са написали, че са намалени, и знаех старите им цени. Това е нещо нормално за България", сподели посетителка.

"Може би има на някои стоки, но даже не си спомням преди това какви бяха цените", каза друга жена, решила да посети търговския център.

2 дни след отварянето на моловете Комисията за защита на потребителите започнаха проверки в цялата страна. От 58 проверени търговски обекта са установени само 2 нарушения в София и Пловдив.

"Това, което е по-съществено нарушение, е, че за потребителите е обявено намаление 60+20%, но когато влезе потребителят, на всички стоки е обявено 60%, а 20% никъде не се вижда по етикетите и на самите етикети не е посочена старата цена.


На етикетите на продуктите трябва да е обозначена старата и новата цена", заяви главният директор на "Контрол на пазара" Игнат Арсенов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

"Дали тази цена е нова и има ли прилагана стара цена в период от един месец преди това. На второ място ще проверяваме за това дали е правилно обозначен периодът на намалението - не по-дълъг от 1 месец и не по-кратък от 1 ден", отбеляза Арсенов.

Проверките ще продължат 2 седмици, а глобите са между 500 и 3000 лева.

Новините от днес и със задна дата