петък, 12 февруари 2021 г.

Пуснаха рапъра Гарджока под домашен арест с електронна гривна

 

                                           Снимка: bTV 

32-годишният рапър Никола Нанев от Бургас, по-познат с прякора Гарджока, ще бъде контролиран с електронно проследяващо устройство, след като Варненският окръжен съд измени мярката му за неотклонение, съобщи БНТ. Районният съд във Варна го остави в ареста, но след обжалване следващата инстанция прецени, че това определение е незаконосъобразно.

Според обвинението на 5 февруари Гарджока заплашил с хладно оръжие шофьора на таксито, в което се возел, откраднал колата, а при залавянето си се опитал да избяга от полицаите.

Обвинението посочи, че по време на деянието мъжът е бил под силно въздействие на наркотични вещества.

Никола Нанев е роден в Бургас, със средно образование, неженен, неосъждан, безработен. Престъплението му е тежко умишлено и за него е предвидено наказание "лишаване от свобода" от 3 до 12 години.

Защитата му поиска по-лека мярка за неотклонение, като изтъкна чистото съдебно минало, постоянния адрес и социалния статус на лицето - известен рап музикант, разпознаваем в обществото, което изключвало възможността той да се укрие или да попречи на процеса.

Адвокатът подчерта, че в случая се касае за единичен акт извършен под въздействието на наркотични вещества. Въззивният съдебен състав намери, че жалбата е основателна, като прие и данните, че Нанев няколко пъти е лекуван в психиатрично заведение и е диагностициран със зависимост към психоактивни вещества.

Поради тези съображения Окръжният съд във Варна прецени, че "задържането под стража" е прекомерно тежка мярка за неотклонение спрямо Никола Н. и я измени в "домашен арест". Определението на Окръжен съд - Варна е окончателно и не подлежи на обжалване.

Новините от днес и със задна дата