събота, 6 февруари 2021 г.

Кога зимата се завръща със студ и сняг

 Резултат с изображение за „Кога зимата се завръща със студ и сняг“

"Високите температури ще се задържат по-дълго време", обясни синоптикът Анастасия Стойчева в ефира на „Събуди се”. Според нея е рано за толкова топли температури, но не е прецедент. Необичайното в случая е, че те продължават по-дълго време.

"Ще застуди и при нас. Второто десетдневие от февруари ще бъде онова, при което ще с върнем отново към зимата. Има две обстановки, при които ще има валежи. Следващата седмица в понеделник и в четвъртък ще има валежи, предимно от дъжд, само във високата част на планините от сняг. Температурите започват да се понижават след 12-ти февруари. Около 14-ти февруари преминаващ циклон ще доведе снеговалежи", поясни Стойчева.

Спокойно ще бъде времето в близките дни. А през уикенда ще бъде подходящо за разходка в планината, поясни синоптикът.

Днес ще преобладава слънчево време, но в низините и равнините до обяд ще бъде мъгливо.

Ще се появи слаб запад-югозападен вятър. Максималните температури ще бъдат предимно между 14 и 19 градуса, по-ниски ще бъдат по поречието на Дунав, където мъглата ще бъде по-трайна, сочи прогнозата на НИМХ, цитиран от БТА.

Черно море

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Сутринта на места ще има ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб, предимно западен вятър. Максималните температури на въздуха ще бъдат между 13 и 17 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 8-9 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Планините

Над планините ще бъде предимно слънчево и топло. Ще духа умерен, по високите и открити части до силен западен вятър. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 14 градуса, на 2000 м - около 7 градуса.

Следващите дни

И през следващите дни ще се задържи топло за периода. В неделя над по-голямата част от страната облачността ще бъде предимно значителна, в много райони в равнините и видимостта ще бъде намалена, на отделни места ще преръмява; дневните температури покрай Дунав ще бъдат до 6-8 градуса. В останалата част от страната максималните температури ще бъдат 11-16 градуса. Вятърът ще бъде слаб, в Източна България до умерен, от южната четвърт.

В понеделник ще преобладава облачно време, на места в западната половина от страната, а по късно през деня и на изток, ще превали дъжд. Югозападният вятър в източната половина от страната и в подножието на северните склонове на планините ще се усили.

Новините от днес и със задна дата