МВР съобщи, че от 14.00 часа днес временно е преустановено движението на товарни автомобили над 3.5 т през ГКПП "Кулата-Промахон" и "Капитан Петко войвода". Въведеното ограничение е от гръцките власти, които съобщават, че причината за това са влошени метеорологични условия на територията на Гърция.

Във връзка с ниските температури и очакваните снеговалежи над по-голямата част от страната от Агенция "Пътна инфраструктура" апелират шофьорите да карат внимателно и ако е възможно, да ограничават пътуванията. Тези, които ще са на път, да са с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост, да спазват дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания, посочват в съобщение от агенцията.

В неделя, 14 февруари, в 19 области в Западна, Централна и Южна България - Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Перник, София - град, Софийска област, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково и Ямбол, е определен жълт код за потенциално опасно време за интензивен снеговалеж и ниски температури. Ще има условия за поледици, навявания и образуване на преспи.

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и предприемат обработка на настилките срещу хлъзгавост и заледяване.

Всички машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за снегопочистване на републиканските пътища. По опорните пунктове има инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид.

От АПИ отбелязват, че за повишаване безопасността на движение, ако метеорологичните условия го изискват, е възможно затваряне на определени участъци за почистване и обработване на настилките с химически вещества и инертни материали. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника, отбелязват от агенцията.