четвъртък, 25 февруари 2021 г.

Борисов коментира забавените доставки на ваксини и въвежданото на "зелен паспорт" ВИДЕО

  

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Панагюрище. Той заедно с кмета на града се разходи по алея в града и се запозна с постигнатото до този момент. Заедно с Борисов е вицепремиерът Екатерина Захариева.

Пред местната власт напомни, че вече у нас са 12 000 ваксини от "Модерна". Изтъкна, че довечера имало Европейски съвет, но вече имало недоволни държави, тъй като от ЕК давали пари на време, а сега компаниите със закъсненията си поставяли под риск ваксинационните планове. Щял да постави въпросът за пореден път на предстоящото съвещание на ЕК.

"Само преди няколко дни като говорих с Шарл Мишел и обсъдихме, че сме недоволни, защото когато трябваше да даваме милионите, ние го направихме на минутата. Ние мислим, че договорът е свещено нещо, ние спазваме, а те се бавят", каза Борисов, след като страната ни изпрати остро писмо до "АстраЗенека" за забавянето на ваксините.

От компанията отговориха, че имат проблеми в производството. Борисов подчерта, че е готов да изпрати дори самолет, за да няма никакво забавяне в доставката на ваксините.

"Имаме пълната организация, вчера минахме 20 000 ваксинирани за ден и опровергахме тези, които говореха, че нямаме необходимата организация. Ние бяхме надлежни платци и очакваме да получим ваксините", заяви премиерът.

"Ние бяхме надлежни платци, плащахме солидарно", каза Борисов. Поясни, че и външните министри могат да се включат. Поясни че електронен паспорт или зелен електронен паспорт може да има за тези, които са с антитела или ваксинирани, за да не се налага да правят PCR-и.

Готов бил и да пратят самолета, за да дойдат ваксините, но имало спор дали в тях можело да се съхраняват те.

Надявам се Европейската комисията да действа по-строго, каза Борисов по адрес на компаниите забавили доставката на ваксините.

Новините от днес и със задна дата