четвъртък, 25 февруари 2021 г.

Ангелов: Спират временно зелените коридори за ваксинация, неприятно изненадани сме от AstraZeneka

  

                                    Снимка: Булфото

Имаме тенденция на увеличаване на случаите на новозаболелите с COVID-19, която се отчита за последните 3 дни. Паралелно с това имаме ясна и отчетлива тенденция за увеличаване броя на ваксинираните лица, като за последното денонощие те са над 20 000. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на редовния брифинг на щаба. 

Здравният министър засегна темата със забавените доставки на ваксината "Астра Зенека". Вчера стана ясно, че компанията няма да достави предварително договорените дози за страната ни в срок.

 "Образно казано ние се надбягваме с вируса и ще видим кой ще финишира пръв. На фона на ситуацията в страната сме изключително неприятно изненадани от фирмата, която трябваше да достави ваксината разработена в Оксфорд", каза проф. Ангелов. 

"Уважаеми представители на AstraZeneca, нека да съм пределно ясен, нямаме нужда от вашата учтивост, а от ваксини. Нека уговорките да се спазват. На тази бази ние правим всичко, което сме постигнали до този момент", добавя Ангелов.

"117 000 дози пристигнаха на 22 февруари. Това е с 333 000 дози по-малко от поетия ангажимент. На 15 февруари бяхме информирани, че до края на месеца България предстои да получи две доставки от 87 000 и 54 000 дози. Разбираме, че в страната ни няма да постъпи нито една от тези доставки. Описаните по-горе факти доказват, че "АстраЗенека" няма да изпълни ангажимента си за доставка на 142 437 дози до края на февруари. Вчера с изненада научихме, че на 1 март България евентуално ще получи 52 800 дози, а не очакваните 142 437 ваксини", поясни здравният министър.

"Това наричам аз липса на оперативност. Намираме се в световна криза и трябва да има оперативни решения, които да бъдат незабавни. Съобщихме на фирмата, че имаме готовност да изпратим самолет. Той стои и чака. В рамките на два дни очаквахме ясни и точни отговори, но такива не получихме. Получихме само едно писмо, което беше разпространено от медиите. В него се казва, че производството на ваксини е процес с висока степен на техническа сложност", обясни още Ангелов.

Временно ще бъдат преустановени зелените коридори за ваксинация, докато пристигнат нови количества ваксини. Това съобщи здравният министър Костадин Ангелов. Надеждата е във ваксината на Джонсън и Янсен, която се очаква да бъде одобрена. 

По заболяемост през последните 14 дни България се нарежда на 22-о място в Европейския съюз и на 5-о място на Балканите. По смъртност сме на 14-о място в ЕС, обобщи данните главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

19 области в страната са в "червената зона" по заболяемост. 7 области са в "оранжева зона" и само две - Видин и Търговище, остават в "жълтата зона". За поредна седмица най-висока остава заболяемостта в област Кюстендил, съобщи още доц. Кунчев.

"Наблюдава се изчерпване на леглата за коронавирус във Военномедицинска академия, в "Пирогов" и в Окръжна болница в столицата. Но има достатъчно легла в другите болници", заяви председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Заетостта на интензивните отделения е 51% и там също се наблюдава ръст с повече от 10% на седмична база.

Той посочи, че средната заболеваемост за седем дни е 216 на 100 хил. души. "Има признаци за експоненциално нарастване на заразата", каза Мутафчийски. По думите му това е 26% ръст в сравнение с миналия четвъртък и с 57% повече от преди две седмици.

Мутафчийски каза още, че във ВМА за пет дни са ваксинирани 7169 души, а от началото на кампанията - 12 300.

Новините от днес и със задна дата