вторник, 2 февруари 2021 г.

Българите се отказват от собствен бизнес

 istock 

Българите се отказват да започват собствен бизнес, показват последните данни на Евростат. Страната ни отчита най-големия спад на новорегистрирани компании в ЕС през третото тримесечие на 2020 година.

Като цяло статистиката в общността показва съживяване на бизнеса през летните месеци, когато коронавирусът отстъпи малко.

Тогава новорегистрираните компании се увеличават с 2,2% на годишна база. Най-голям е ръстът във Франция (21,5%), Белгия (14,3%) и Литва (11,4%). На обратния полюс е България със спад на новорегистрирания бизнес от 18,3 на сто спрямо същото тримесечие на 2019 г.

След нас се нареждат още Германия (-14,6%) и Нидерландия (-13,3%).

През третото тримесечие намаляват и декларациите за фалит - със 17,7% на годишна база за ЕС и с 19,8% в еврозоната. Най-голям е спадът в Литва (-60,9%) и Франция (-34,9%). Ръст на заявленията за банкрут има в Естония (83,5%), Португалия (40,3%) и Испания (6,3%).

Намалението на броя на компаниите, изпадащи във фалит, се дължи основно на правителствената подкрепа по време на пандемията.
 
Данните за България показват, че подадените заявления за фалит намаляват с 9,3%. През второто тримесечие също има спад - в рамките на 33,6 на сто.

Като цяло в ЕС през второто тримесечие компаниите, официално подали заявления за банкрут, намаляват с 34%.

От Евростат обясняват този спад със националното блокиране - и на компаниите, и на институциите заради първата вълна на коронавируса. Така множество от компаниите реално не са били в състояние да заявят своя банкрут.

През второто тримесечие регистрираните нови компании в ЕС са с почти 30 на сто по-малко на годишна база.

Новините от днес и със задна дата