вторник, 2 февруари 2021 г.

"Тренд": Над 1,5 млн. българи са готови да се ваксинират, 43% не желаят

  

Над 1,5 млн. българи, или всеки трети, биха се ваксинирали срещу Covid-19, докато 43 на сто не биха го направили, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", направено между 12 и 19 януари чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст над 18 години.

Анализаторите отчитат, че сред висшистите делът на деклариращите, че биха се ваксинирали, е по-висок. Значим е делът - 29 на сто, на тези, които не знаят или още не са решили дали биха се ваксинирали.

Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна - 22 на сто, и опасенията от странични ефекти - 12 процента, са сред основните причини българите да не искат да се ваксинират. Противоречивата информация за ваксината или пък липсата на информация - 9 на сто, също се явява като причина да не се ваксинират.

42 на сто от анкетираните са на мнение, че с появата на ваксината срещу COVID-19, навлизаме в нов етап, в който светът овладява тази пандемия. Близо всеки трети пък е скептичен към това твърдение.

Обстоятелството, че зад разработката на ваксината срещу COVID-19 стоят едни от най-големите международни фармацевтични компании, поражда доверие във ваксината за 36 на сто от анкетираните. 38 процента заявяват, че за тях това не поражда доверие.

Всеки пети (22 на сто) одобрява идеята хората, които нямат ваксина, да бъдат ограничени в пътуването със самолети. Повече от половината (57 на сто) обаче не одобряват тази идея.

Фактът, че публични лица и политически фигури се ваксинираха, създава повече доверие във ваксината сред всеки трети българин, показват данните. Отново по-голям дял са скептиците - за 51 на сто това не създава повече доверие.

Медиите остават основният канал за информиране по ваксините срещу COVID-19 - 65 на сто. Комуникацията с близки и познати (38 процента) също продължава да е начин за информиране на българите по темата, следвана от социалните мрежи (28 на сто). Лекарите/ личните лекари също са основен източник на информация за ваксините срещу коронавируса (27 процента). Всеки десети пък споделя, че не търси информация за ваксината.

Новините от днес и със задна дата