вторник, 2 февруари 2021 г.

US учен бие тревога: Черна дупка поглъща Земята

  

Изтъкнатият физик-теоретик и професор от Градския колеж в Ню Йорк Митио Каку смята, че въпреки че нашата планета не е толкова близо до свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път, ние можем да станем жертва на всеки друг масивен космически обект, който се окаже наблизо и улови Земята в своето гравитационно поле. Това съобщават световните издания.

Съвременната наука все още не може да каже със сигурност какво представляват черните дупки. А и те не са лесни за откриване, затова астрономите ги изчисляват чрез изменението на поведението на намиращите се в близост обекти.  

Учените също така знаят, че черните дупки имат толкова мощна гравитация, че дори светлината не може да избяга от нея.

Черните дупки имат различни маси и размери. Смята се, че някои от тях се раждат в момента, в който масивна звезда умира. Нашето Слънце, например, не е застрашено от тази перспектива, то е твърде малко за това. Всичко, което го очаква в края на жизнения цикъл, е превръщането му в червен гигант.



Най-близката черна дупка до Земята е Стрелец A*. Намира се на разстояние 26 хиляди светлинни години от нас. Въпреки факта, че наблизо няма друга черна дупка, която би могла да ни заплаши, предупреждава Мичио Каку, тази ситуация може да се промени драстично, ако някоя от тях се приближи до нашата Слънчева система.

Експертът смята, че в космоса има много такива обекти, така че всеки от тях може рано или късно да ни достигне и да ни „изяде за закуска“./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата