вторник, 2 февруари 2021 г.

Спецпрокуратурата разследва двама от МВР по сигнала на ОЛАФ за измама с европари

 Излезе класирането за повишаване в спецпрокуратурата - Lex.bg News 

Спецпрокуратурата разследва длъжности лица от МВР заради данни за потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по фонд "Вътрешна сигурност" за закупуване на превозни средства за нуждите на ведомството, съобщават от прокуратурата.

Към момента обаче от прокуратурата не съобщават имена.

От държавното обвинение твърдят, че преди около месец по разследването има получени от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) документи. Заедно с тях има и препоръка за образуване на съдебно производство срещу длъжностни лица от МВР за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна.

След анализ и преценка на относимостта, с постановление на наблюдаващия прокурор от Специализирана прокуратура, получените материали от ОЛАФ са обединени към материалите по дело, свързано с разследване на възможна търговия с влияние.

"По разследването вече са обвинени двама души, като прокуратурата работи и по извършени корупционни и длъжностни престъпления", допълват от прокуратурата.

Предстоят разпити, назначаване на експертизи, оценка и анализ на събраните доказателства, прецизиране на предявените обвинения.

ОЛАФ откри нарушения при закупуването на високопрохидими автомобили за полицията. Сделката, която европейската агенция е проверявала, е по обществена поръчка от март 2017 година.

Договорът с доставчика, обаче е сключен в началото на 2018 година. Според ОЛАФ споразумението за безвъзмездно финансиране между МВР и Европейската комисия е нарушено, като са закупени автомобили от стари запаси, вместо нови полицейски коли за всякакви терени. ОЛАФ препоръчва в бюджета на Евросъюза да бъдат възстановени близо 6 милиона евро.



Според проверката има основания да се счита, че служители на МВР, които едностранно са променили условията на поръчката, вероятно са извършили злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс, засягащо финансовите интереси на ЕС.

Обществената поръчка за доставка на автомобилите е била в периода март - април 2017 година, когато служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, сега секретар на президента.

По повод свързването на името на Узунов с казуса, от прессекренариата на държавния глава разпространиха договора за закупуване на автомобилите. От там подчертават, че той е сключен няколко месеца след края на мандата на служебното правителство.

Новините от днес и със задна дата