вторник, 9 февруари 2021 г.

Само 12% от учениците в Бургаско искат антигенни тестове

  

Между 20 и 25% от родителите на ученици от училища в страната са пожелали децата им да бъдат тествани за коронавирус. В Бургас процентът е по-нисък, пооказва проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", цитирано от БНТ.

До момента около 370 родители на ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап са участвали в анкетата на столичното 51-о училище "Елисавета Багряна".

Резултатите показват, че близо 46% са "за" тестване с бързи антигенни тестове, а процент по-малко не смятат такова тестване за необходимо.

В Бургас обаче картината е по-различна. Родителите на 12 % от учениците в областта са заявили желание децата им да бъдат тествани за коронавирус. Това показват обобщените данни от проведените анкети в училищата, съобщава БНР Бургас.

Заявилите желание родители на деца в градините е 8 %. Резултатите обяви началникът на регионалното управление на образованието инж. Виолета Илиева. Те ще бъдат предадени на министерството на образованието. Решението за тестването ще бъде взето от компетентните органи.

Министерство на образованието и науката стартира анкета сред родителите дали са съгласни на децата им да бъде направен бърз антигенен тест за коронавирус. До 10-и февруари регионалните образователни инспекторати трябва да изпратят обобщени от анкетата. Попълването на анкетата е доброволно.

Кой и как ще прави самия тест, се разяснява в писмо на заместник-образователния министър Таня Михайлова до началните на образователните инспекторати, които да го насочат към директорите, съобщава Монитор.

Материалът за изследване с бърз антигенен тест се взима от носоглътката с тампон, подобно на изследването PCR. Възможен е лек дисконфорт при манипулацията, но инвазивното действие се осъществява от медицински специалисти. За малолетни и непълнолетни деца и ученици е необходимо съгласие на родител или настойник, обяснява Михайлова.

Изследването е по желание и целта е да се намали възможността за предаване на инфекции от COVID-19 от вирусоносителили болен в училищна среда. При провеждане на изследване с бързи антигенни тестове резултатите са готови в рамките на един час, което позволява лесно и бързо изследване на повече хора за дадено заболяване, пише още в писмото Михайлова. Тя обръща внимание на директорите, че е необходимо да информират родителите, че антигенните тестове за определяне на причинители на заразни заболявания се използват в медицинската практика от години.

"Тяхната цел е да открият специфична чужда част от причинителя в изследваната проба, което се изразява като положителен резултат от съответното изследване. Бързите антигенни тестове за COVID-19 са насочени към определени белтъци на вируса SARS-CoV-2 причинител на заболяването", обяснява заместник-министърът.

Новините от днес и със задна дата