сряда, 10 февруари 2021 г.

България губи по 100 млн. евро на седмица заради мерките

 istock 

По 100 млн. евро губи българската икономика за всяка седмица на извънредни мерки заради пандемията с COVID-19. Това показва анализ на компанията в застраховането на търговски кредити – Euler Hermes.

Според експертите забавянето на ваксинацията акумулира постоянни щети и забавя възстановяването както у нас, така и във всички европейски държави.

Според последния доклад на компанията изоставането от имунизационния план на Стария континент с пет седмици вече е нанесло вреди от близо 90 млрд. евро. Сравнението показва, че европейските държави се справят със ситуацията значително по-зле от САЩ и Великобритания, където се поддържат около четири пъти по-високи темпове на ваксинация.

За да наваксат пропуснатото време и да успеят да постигнат набелязаната от Европейската комисия цел за имунизиране на 70% от възрастното население до лятото на 2021 година, властите трябва да действат средно шест пъти по-бързо в сравнение с досегашната ситуация. В противен случай, ако темповете останат непроменени, желаният имунитет може да бъде достигнат чак в края на 2022 година.
 
Според експертите оптимистичният сценарий е възможен при преодоляване на блокажа с производството и дистрибуцията на ваксини до края на първото тримесечие на 2021 година. Това може да стане с откриването на нови производства или одобряването на нови препарати, включително такива, които изискват поставянето на еднократна доза.
 
В такъв случай е реалистично темпът на ваксинация да достигне до 1% от населението седмично, което пък би компенсирало забавянето на старта в третото тримесечие на годината. Калкулацията показва още, че инвестицията във ваксини има висока възвръщаемост, защото е четири пъти по-ниска в сравнение със загубите, които се генерират от локдауна.


Анализаторите са категорични, че държавите, които успеят да поддържат високи темпове на имунизиране, не само ще редуцират загубите, но ще спечелят и сериозно икономическо предимство. Напредъкът в процеса ще им позволи разхлабване на мерките, а това ще доведе до увеличаване на потреблението и инвестициите, възстановяването на сектора на услугите и освобождаване на спестяванията.

Успехът или неуспехът в тази посока биха имали пряко отражение и върху политическите процеси и доверието в правителствата, предвижда още докладът.

Новините от днес и със задна дата