вторник, 5 януари 2021 г.

Инцидент в клас - ученици са с изгаряния след излагане на UV лампа за дезинфекция

  

Четири деца са с кожни изгаряния, след излагане на UV лампа в клас. Учениците са в 3-ти клас, в училище в село Бистрица. Лампата била дарена от родител вчера, след като децата от началния курс отново се върнаха в клас. Такъв тип уреди се използват за дезинфекция. Опитът да се опази здравето на децата обаче доведе до изгаряния.

 Две от децата, които са били на първия чин, най-близо до лампата, са и с най-сериозни поражения. Вчера след училище те са били с болка в главата и очите. Другите две са пострадали по-леко, но са на медикаменти.

А самата UV лампа, според ръководството на училището, е била включена само около час в стаята. Според част от децата - в продължение на часове. Директорът се извини пред NOVA за случилото се, а родители се колебаят чия точно е вината.

За сина на Гергин Станиславов първият учебен ден след дългата пауза бил изпълнен с еуфория.

"Прибра се в доста добро настроение, радостен. Вечерта след 23,30 часа се събуди, необичайно за мен, плачейки така... мъжки сълзи. Не можеше да си отвори очите, доста зачервен в лицето, съответно с изгаряния на кожата, изгаряне на очите, оттам възпаление, болки", споделя бащата на пострадалото дете.

Заедно със съпругата му започнали да търсят отговор защо детето се чувства зле в групата, с която общуват с останалите родители от класа.

"Беше написано, че през целия ден е била поставена UV лампа, кварцова предполагам, на бюрото на учителя и през всичките учебни занятия тя работела", каза Гергин, който е изумен, че това е допуснато.

Други две деца са с по-сериозни поражения, защото са били по-близо нея. Като синът на Мария Мирчева.

"Като се прибра вечерта беше със зачервени бузки, изморени очи, каза, че изпитва главоболие, звънна на лекар, предписаха му капки", разказа тя.

От ръководството на училището поднесоха извинения на родителите за случилото се.

"Вчерашния ден, знаете, беше първият работен ден за новата учебна година, първият учебен ден за децата от доста време насам. И под влияние на тази еуфория не сме обърнали достатъчно внимание, за което пък се извинявам", заяви Снежана Нешева, директор на 192-ро СУ "Христо Ботев" в село Бистрица

Според нея лампата е се е озовала в класната стая, след като майка на едно от децата я дарила, без да уведоми ръководството.

"Имало е учители, разпечатано е кашончето с лампата след 4-тия час, според докладите, които ми предоставиха учителите, които са влизали в тези часове. Просто явно учителят не е бил запознат с действието на това устройство и не е обърнал внимание, че лампата остава включена", обясни Нешева.

На този етап наказания няма да бъдат налагани. Учителят на децата е бил за първи път с тях, след като предишната им класна е напуснала от страх да не се зарази с вируса.

Новините от днес и със задна дата