четвъртък, 7 януари 2021 г.

Това ново лекарство ще спаси неваксинираните от заразяване с COVID-19

  

Във Великобритания се тества лекарство на базата на антитела, което осигурява силен имунитет срещу коронавирус, предотвратявайки проникването на вируса в клетките, съобщава The Guardian.

Разработчиците, учени от медицинския отдел на Университетския колеж в Лондон и фармацевтичната компания AstraZeneca, са нарекли "Storm Chaser" ("Ловец на бури") започналата в края на декември, трета фаза на клиничните изпитания на експерименталното лекарство AZD7442. 

Това лекарство е комбинация от две моноклонални антитела, които са насочени към ключов участък на протеина (S-протеин) на вируса SARS-CoV-2, с помощта на който той прониква в човешките клетки. Като блокира тази област, AZD7442 предотвратява по този начин заразяването и не дава възможност за развитие на инфекциозно заболяване (тоест COVID-19). 

Изследователите са уверени, че инжекция от AZD7442, направена навреме на неваксинирано лице, което е влязло в контакт с носител на вируса, ще може незабавно да го предпази от заболяване и да осигури силен имунитет за шест месеца до една година. Според разработчиците, преди достатъчно голям процент от населението да получи ваксината срещу коронавирус, този метод може да се използва като "средство за бързо реагиране", за да се овладее огнището на COVID-19 в болници, старчески домове, образователни институции. 

В допълнение, инжекцията AZD7442 може да се превърне в средство за спешна профилактика на COVID-19 за хора, чиито роднини, живеещи с тях в един дом, са заболели и е твърде късно да са предприеме ваксиниране. Десет души вече са получили две инжекции подред от лекарството, след като са били изложени на вируса у дома или другаде през предходните осем дни. Набирането на участници продължава. Учените очакват медицинският регулатор да одобри употребата на AZD7442 във Великобритания през март-април 2021 г. въз основа на резултатите от тестовете./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата