петък, 22 януари 2021 г.

След изключването на Пети блок: Активирани са резервни мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ

 

Електроенергийният системен оператор /ЕСО/ активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г. Това съобщиха от ЕСО.

Така стабилната и непрекъсната работа на електроенергийната система са осигурени и прекъсване на електрозахранването или ограничаване на снабдяването на потребителите няма да има, уверяват от оператора.

"Бяха включени допълнителни мощности от всички работещи централи от ВЕЦ, ТЕЦ включително и от ТЕЦ Марица Изток 2 бяха активирани два блока", каза пред БНТ Ангелин Цачев, изпълнителен директор на ЕСО.

От Министерство на енергетиката увериха, че няма опасност за населението.

Днес сутринта на 22 януари в 1 часа и 16 минути блок 5 на АЕЦ "Козлодуй" беше изключен от енергийната система. Причината е сработване на защита при рутинни действия. Какво означава рутинни действия? При ежедневната работа на колегите от АЕЦ сработила е по протокол. Колегите работят по отстраняване на това нещо. Това, в което искам да ви уверя, че както за гражданите, така и за енергийната система, няма абсолютно никаква опасност и радиационният фонд и баланса в системата са в необходимите рамки", каза пред БНТ заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Разпоредена е незабавна проверка в АЕЦ "Козлодуй" за причините, довели до автоматичното изключване на енергоблока. В нея освен експерти на ядрената централа, участват експерти от Министерството на енергетиката и от Агенцията за енергийно регулиране.

"Категорично искам да заявя, че в АЕЦ "Козлодуй" авария няма. Има задействане на защитата при рутинни операции", коментира пред бТВ енергийният министър Теменужка Петкова.

В 1.16 ч. тази нощ Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" изключи и беше изваден от паралел. Авария няма, няма опасност за хората, няма изтичане на радиация, така че българските граждани могат да бъдат спокойни. Всички алгоритми, всички програми, са задействани съгласно предвидените правила. Агенцията за ядрено регулиране ще направи проверка и ще бъдат информирани допълнително гражданите. В рамките на днешния ден Пети блок ще влезе в паралел. Въглищните централи са мобилизирани, няма опасност от спиране на подаването на електрическа енергия, допълни тя.

Новините от днес и със задна дата