четвъртък, 28 януари 2021 г.

Китай заговори за война с Тайван

 

Китай втвърди тона си към Тайван, предупреждавайки след наскоро засилените военни дейности край острова, че „независимостта означава война“ и че въоръжените му сили действат в отговор на провокация и чужда намеса, предава Reuters.

Тайван, за който Китай твърди, че е част от неговата територия, съобщи за множество китайски изтребители и бомбардировачи, навлезли в югозападната зона за идентификация на ПВО миналия уикенд, което накара Вашингтон да настоява Пекин да спре да оказва натиск върху Тайван.

Китай вярва, че правителството на Тайван движи острова към официално обявяване на независимост, въпреки че президентът Цай Инг-вен неведнъж е казвал, че това вече е независима държава, чието официално име е Република Китай.

Попитан на ежемесечен брифинг за последните дейности на военновъздушните сили, говорителят на китайското министерство на отбраната Ву Цян каза, че Тайван е неразделна част от Китай.


„Военните дейности, извършвани от Китайската народноосвободителна армия в Тайванския проток, са необходими действия за справяне с текущата ситуация в сферата на сигурността в Тайванския проток и за защита на националния суверенитет и сигурност“, каза той.

„Те са тържествен отговор на външната намеса и провокации от силите на „тайванската независимост“, добави той. Ву каза, че „шепа“ хора в Тайван искат независимостта на острова.

„Предупреждаваме онези елементи на „тайванската независимост“: тези, които играят с огъня, ще се изгорят, а „тайванската независимост“ означава война“, добави той.

Съветът по континенталните въпроси на Тайван заяви, че Китай трябва да мисли внимателно и да не подценява решимостта на острова да защитава суверенитета си и да отстоява свободата и демокрацията.

Новините от днес и със задна дата