вторник, 26 януари 2021 г.

Забавени доставки и двоен удар по ваксинацията в Европа

 

ЕС предупреди, че ще затегне износа на Covid ваксини, произведени в страни от Общността, на фона на спор с "АстраЗенека" (AstraZeneca) заради съкращаването на планираните доставки. 

Миналия петък британско-шведската компания заяви пред ЕС, че изостава от целите си за доставки поради производствени проблеми и няма да може да достави договорените количества ваксини до края на март. Всяка държава членка има отделен договор за доставка с компанията, а в петък се очаква Европейската агенция по лекарствата да одобри ваксината.

ЕС подписа договор с "АстраЗенека" за 300 милиона дози, с опция за още 100 милиона, като се надяваше веднага след като ваксината бъде одобрена, доставката да започне веднага: около 27 милиона дози за 27-те държави до март.

Друг голям производител на ваксини - "Пфайзер-БайонТех" (Pfizer-BioNTech), също заяви, че ще свие доставките на продукта заради допълнителната работа, нужна за увеличаване на производствения капацитет. Доставките за Европа на тяхната ваксина идват от завода в Белгия. ЕС е поръчал 600 милиона дози от тази ваксина, които вече се прилагат на пациенти в страните от ЕС.

Така беше нанесен двоен удар на усилията на ЕС да се справи с пандемията. Ако наистина се стигне до намаляване на количествата доставени ваксини, имунизацията срещу новия коронавирус в ЕС ще се забави.

Както изглежда, доставката на ваксини се превръща в критичен въпрос заради усилията срещу разпространението на инфекциите, включително на новите щамове - "британски" (B.1.1.7 - латинска буква) и южноафрикански" (B.1.351).

Ситуацията поставя под съмнение изпълнението на обещанието на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до края на август да бъдат ваксинирани 70% от възрастните хора в ЕС.

Във връзка с очертаващата се криза ЕС предложи да се създаде регистър на изнасяните ваксини.

По-рано еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис заяви, че 27-членният ЕС ще "предприеме всички действия, необходими за защита на своите граждани".

Кириакидис написа в Tуитър, че преговорите в понеделник с "АстраЗенека" "са предизвикали недоволство от липсата на яснота и недостатъчни обяснения".

Липса на яснота: какво да се прави

"Държавите-членки на ЕС са единни: разработчиците на ваксини имат социални и договорни задължения, които трябва да спазват".

Наред с това еврокомисарят заяви, че ЕС е поискал "подробно планиране на доставките на ваксини", а следващата среща с компанията ще се проведе в сряда.

Същевременно германският министър на здравеопазването Йенс Шпан подкрепи предложението на ЕС за ограничаване на възможността ваксини да бъдат изнасяни извън пределите на Общността. Европа трябва да си гарантира "справедлив дял" от тях, подчерта министърът.

"Разбирам, че има производствени проблеми, но те би трябвало да засягат еднакво всички", каза германският здравен министър пред телевизия Цет Де Еф (ZDF).

Ройтерс цитира Шпан да казва, че "тук не става дума за Европа на първо място, а за това Европа да получи справедлив дял". "По тази причина е смислено да се въведат ограничения върху износа на ваксини."

Какъв е проблемът на "АстраЗенека"

Ваксината, предназначена за Европа се произвежда главно в Обединеното кралство, въпреки че някои субстанции се приготвят в други обекти на континента.

Миналата седмица "АстраЗенека" съобщи, че "намалените добиви в производствена площадка в нашата европейска верига за доставки" означават, че броят на първоначалните дози за държавите-членки на ЕС ще бъде по-малък, цитира изявлението Би Би Си (BBC).

Няма публична информация с колко голям ще е недостигът, но Ройтерс съобщи, че доставките ще бъдат намалени до 31 милиона (дози) - намаление от 60% - през първото тримесечие на тази година.

Както отбелязва Би Би Си, предполага се, че партньорът на "АстраЗенека" в Белгия, свързан с "вирусния вектор" - доставянето на генетичен материал в клетките, е проблемът.

Ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) са ваксини с вирусен вектор.

Ще се стигне ли до съд

Като капак към днешна дата латвийският външен министър Едгарс Ринкевич заяви, че ако "АстраЗенека" не спази графика си за доставки, държавите членки на ЕС обмислят да заведат дело срещу за нарушаване на договорите. Той каза пред латвийското радио "Делфи", че страните от ЕС трябва да предприемат координирани правни действия.

Предупреждение за съдебни процедури дойде и от Италия.

Междувременно на "АстраЗенека" ѝ се наложи да опровергава съобщения в германски медии, че нейната ваксина имала едва 8 процента ефикасност при хора над 65-годишна възраст.

Германското министерство на здравеопазването също опроверга тези медийни информации.

Новините от днес и със задна дата