четвъртък, 7 януари 2021 г.

Казусът с питейната вода на Бургас е за прокуратурата

  

Притокът през последната година на язовир "Камчия" не е много голям, но не е и супер фатално нисък от една страна. От друга, от този язовир със сигурност някой краде вода, което се вижда от месечните графици на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за комплексните и значими язовири, сред които е и "Камчия". Това каза в интервю за 3е-news.net инж. Димитър Куманов от Риболовен клуб "Балканка".

Той уточни, че за септември МОСВ е разрешило от язовира да се източат малко над 7 млн. кубика вода. В началото на октомври се отчита, че язовирът е по-ниско с 9 млн. кубика. Това означава, че 2 млн. кубика са се изпарили някъде. Като обаче тук не е отчетен притокът от 1 млн. кубика допълнително от реката, която се влива в язовира.

"Месечните графици са налични на страницата на министерството. Ясно е като бял ден, че водата по някакъв начин изчезва. Тя преминава през ВЕЦ, след което отива за нуждите на Бургас. За тази цел има водомери на ВЕЦ, на ВиК, за да се установи какво се случва. Без значение от това кой и как го е направил, ясно е, че са изчезнали. Това нещо трябва да го разследва прокуратурата, а доколкото на мен ми е известно, това не се случва", категоричен е специалистът.

На въпрос: Кой може да вземе вода от язовира без да се разбере?, инж. Димитър Куманов отговаря:

"Водата на язовира е за питейно-битово водоснабдяване, основно за нуждите на ВиК Бургас и ВиК Варна. Със сигурност на става дума някой да дойде и да изпомпа от язовира голямо количество вода пред очите на всички. Но ако тази вода е преминала и влязла в системата на ВиК дружеството, въпрос на разследване е дали това ВиК дружество е продало това количество вода. В България на всичкото отгоре по всички населени места има страшно много кражби на вода по водопреносната система. Има много случаи, в които се е вързал някой и си взема вода без да я плаща. За това ВиК може да знае, а може и да не знае. Неслучайно за шефа на ВиК Видин се говори по медии, че е един от най-богатите хора в града с необясними имоти."

Новините от днес и със задна дата