понеделник, 4 януари 2021 г.

"Екзакта": 4 партии в парламента, "Има такъв народ" на мястото на патриотите

  

                                        Снимка: БТА

Четири са политическите сили, които със сигурност ще влязат в следващия парламент - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС. Това коментира пред БНР социологът от агенция "Екзакта" Лидия Йорданова.

По думите й Обединени патриоти" и "Демократична България" и са с потенциална възможност да прескочат бариерата от 4%.

"В нашите данни през последната година няма случай, в който да сме регистрирали БСП като първа политическа сила, но в същото време дистанцията на ГЕРБ пред БСП би могла да бъде свита още (в момента е 2%, според данните от проучването - б.р.). Изненади и развитие на ситуацията могат да се очакват. ... Всички политически формации, които се готвят да атакуват парламента, са в много добра кондиция, защото в момента те съществуват в условията на икономическа, политическа и медицинска криза. Всичко това ги държи във висока политическа готовност", заяви социоложката.

Йорданова е категорична, че кампанията ще реши кой ще е победителят. Според нея нито една от двете големи партии не може да се надява на голяма периферия, те са мобилизирали най-твърдите си избиратели.

Социологът подчерта, че в следващия парламент ГЕРБ ще управлява с партньори. По думите ѝ проблемът на левицата е, че не може да разшири периферията от избиратели и не може да произведе партниращи леви формации.

Проучването на "Екзакта" сочи още, че оптимистите за бъдещето на страната ни са повече от песимистите. Съотношението е 43% към 40%. Лидия Йорданова уточни, че за последните 3 години песимистите са намалели с 5%.

Новините от днес и със задна дата