неделя, 3 януари 2021 г.

Д-р Трифон Вълчев: Технологията на ваксината на „Пфайзер“ е известна от 2008 г.

  

                                         Снимка: bTV

На 4 януари у нас ще пристигнат още 20 хиляди ваксини на „Пфайзер“ и „Бионтех“. Подготвя се ваксинацията на 15 хиляди души в домовете за стари хора и около 11 хиляди души персонал. В следващите месеци ще получаваме по 150-200 хиляди броя от същата ваксина месечно. Очаква се и разрешението за използване в Европа и на препарата на „Модерна“.

Д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София още не се е ваксинирал, защото ваксините не са достигнали до неговото лечебно заведение, но е категоричен, че ще го направи, когато дойде неговият ред.

„Повечето колеги са благоразположени към ваксината и са „за“ ваксинирането“, заяви д-р Вълков в „Тази неделя“ по bTV.

„В медийното пространство се прокрадват мнения, че тази ваксина е изработена прекалено бързо и не е тествана достатъчно, донякъде това е така, но тези хора, трябва да знаят, че тази технология не е от вчера, тя е известна от 2008 г., просто сега се отдаде възможност да бъде създадена ваксина точно по този модел. От чисто биологична гледна точка, в зависимост от структурата на ваксината, това е една от най-чистите ваксини, с които медицината разполага“, увери лекарят.

„Разбира се, има странични ефекти, които се отключват на фона на един от стабилизаторите в състава на тази ваксина. Това е полиетилен гликол, това е един стабилизатор, който обвива тази прословута информационна РНК. Трябва да кажа, че този стабилизатор се използва и в доста козметични препарати, това не е нещо ново и това е причината понякога да се развиват такива алергични реакции при употреба на различни козметики“, уточни д-р Вълков.

Нежеланите странични ефекти са зачервяване на мястото на поставяне на инжекцията и повишаване на температурата в рамките на ден-два.

„Тези ефекти са типични за всяка една ваксина, така че не отчитаме нещо по-различно като странични ефекти“, заяви още Вълков.

Според „Пфайзер“ и „Бионтех“ хора, прекарали COVID-19, могат да не се ваксинират през следващите 6 месеца, не заради страничните ефекти, а защото тази ваксина може да послужи на някой друг, който не е преболедувал инфекцията. След шестия месец те също могат да се имунизират, обясни той.

Медикът смята, че през първото полугодие у нас вече ще са налични няколко ваксини срещу коронавируса. Освен препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“ се очакват и тези на „Модерна“ и „АстраЗенека“. Предимството на ваксината на „Модерна“ е, че се транспортира и съхранява по-лесно. Това, според него, я прави малко по-удачна за избор за имунизация.

"Няма сведения, че новият щам на коронавируса предизвиква по-тежки проявления на болестта, но до момента се смята, че ваксините остават и ще действат и на него", изтъкна д-р Вълчев.

Новините от днес и със задна дата