събота, 16 януари 2021 г.

Категорично: Коткотерапията слага 10 години "отгоре" на живота!

  

За дълголетието на родопчани са изказвани много хипотези. Чист въздух, спокойствие, физическа активност, биохрани. Но съвременни научни изследвания може би ще дадат една коренно нова насока на представите ни за здраве и дълголетие. Става дума за "коткотерапия". Да, правилно чухте: коткотерапия! Това пише 24Родопи.

Много домакинства в Родопите си имат домашни котки за любимци, но едва ли повечето от тях знаят, че съжителството с котка се отразява изключително благотворно за здравето на стопаните. Многобройни изследвания доказват, че котешкото мъркане спомага за по-бързото зарастване на раните. Пухкавите домашни любимци мъркат в диапазона на терапевтична вибрация, е една от работните хипотези на специалисти от САЩ. 

Те са изчислили, че котката мърка с честота от 25 до 150 херца - това е честотата, при която най-добре се възстановяват котешките мускули и кости. Интересен факт е, че тези нановълни са много подходящи и за хората, тъй като подобряват способността на човешкия организъм да се регенерира. Диапазонът от 25 до 150 херца е терапевтичен от гледна точка на медицината. С помощта на котешкото мъркане счупените кости и увредените мускули се възстановяват много по-бързо. Собствениците на котки знаят, че когато не им е добре или нещо ги боли, котката идва, без да я повикат, и ляга на това място, след което веднага започва да мърка. 

Тя всъщност ляга върху центъра на болката, тоест върху мястото, което е проблемно. Котките намаляват нивото на стрес и това е доказано с редица научни изследвания на специалисти от различни държави. Благодарение на мъркащите същества човек намалява риска от инфаркт с цели 40 процента, така че хората с проблеми в сърдечната област е добре да имат котка вкъщи. Котката намалява безпокойството, независимо дали то има причина или е обусловено от стрес. Тези домашни любимци имат свойството да действат успокояващо на хората. Резултатите са категорични – над 90% от хората, слушали котешко мъркане преди заспиване, нямат никакъв проблем със съня и се чувстват много по-спокойно от преди. 

Котките усещат човешката болка и страдание и се наместват до хора, които страдат било от физическа, или психическа травма. В японската столица Токио вече са категорични, че котките имат положителен терапевтичен ефект и котешките кафенета могат да се открият в много части на града. Там пиете кафето си в компанията на котки, които ви помагат да се справите със стреса. Изследванията са категорични, че котките лекуват благодарение на електрични импулси с ниска честота. Терапията с галене на котка действа най-добре при възпалителни стави и гинекологични заболявания. Котките лекуват и с утразвук - звуците им в честотата от 27 до 44 херца въздействат благоприятно върху нервната система. От тези звуци се подобрява мозъчното кръвообращение, нормализира се кръвното налягане, стабилизира се сърдечния ритъм. Известни са много истории за това как котките са спасявали хората от сърдечен удар и хипертонична криза. 

След болестите, които лекуват котките, са заболявания на стомашно-чревния тракт и урогениталната система. Слушането на котешко мъркане подобрява имунитета, премахва умората, стреса, главоболието. Котките предпазват и лекуват от простудни заболявания, тъй като имат способността да убиват микробите. Учените от институт по геронтология в Берлин са установили, че хората, които през целия си живот са имали в къщата си котка, живеят средно с 10,3 години по-дълго от останалите. През 2017 година домашната котка е вторият най-популярен любимец в САЩ - с 95 милиона котки. Котките са опитомени преди около 7500 години пр. н. е. и имат особено значение в историята на човешката цивилизация. В Древен Египет нараняването или убиването на котка е смятано за углавно престъпление и се наказва със смърт. 

При възникване на пожар в къща, първата задача е спасяването на котките. Древните египтяни са вярвали, че котките са по-висши създания от хората и са ги мумифицирали след смъртта им. През вековете и особено през Средновековието котките са играли най-важната роля в окултните общества и сред магьосниците. През 1484 г. папа Инокентий VIII издава була за изгарянето на клада на всички вещици и техните котки. В Исляма котката също заема своето достойно място. Смята се, че само две животни са създадени след Адам - първото е котката, а второто - змията. 

Пророкът Мухаммед (Мир нему) по време на път за битката при местността Ухуд среща изневиделица една котка, която кърми котенцата си. Той принуждава цялата армия да заобиколят животинките и назначава един от войниците си за пазач на котката със задължението да се грижи за нея докато се върнат от битката. На връщане пророкът взема котката за домашен любимец. Това е една черно-бяла етиопска котка. Наименува я Мюезза. По-късно толкова се привързва към котката, че веднъж, когато е настъпило времето за молитва, а тя е заспала в скута му, той не я събужда, а отрязва дрехата си. Негови сподвижници разказват как веднъж котката е пила вода от една каца с вода и след това той направил ритуалното измиване със същата вода, изплаквайки си три пъти устата. На притесненията на сподвижниците си отговорил: "Котките имат най-чистата уста сред животните. Те не са мръсни. Оставете ги да обикалят по домовете ви!". 

Един ден Пророкът забелязал един от сподвижниците да крие котка под пазвата си, закрита с дрехата. С умиление го нарекъл: Ти си "Баща на котките" (Ебу Хурейра). Същият сподвижник става един от най-великите учители на исляма и най-популярният разпространител на словата на Пророка Мухаммед (Мир нему) - така наречените хадиси. В един от предадените хадиси Ебу Хурейра свидетелства, че Пророкът е казал: "Една жена е затворила вкъщи една котка и я оставила гладна. Наказанието и за това деяние е било мъчение в Ада".

Новините от днес и със задна дата