петък, 11 декември 2020 г.

Сп. Nature публикува най-новия сценарий за глобалната катастрофа след броени години

  

Глобалното затопляне води до повишаване на морското равнище. Ако ситуацията не се промени в близко бъдеще, то до края на 21-ви век планетата е заплашена от всемирен потоп. В резултат на катаклизма, според австралийски учени, почти половината от крайбрежните територии ще изчезнат под водата.

Ебру Кирезчи, заедно с колегите си от Австралия преди време представиха напълно нов сценарий на глобална катастрофа. Заключенията, направени от учените, са публикувани в научното списание Nature. 

Не само ледниците, които бързо се топят, са заплаха за човечеството, но и приливите и отливите със силни бури. Те ще доведат до наводняване на около 68% от засегнатите райони. Останалата част от сушата може да бъде потопена в резултат на силно покачване на морското равнище. 

Приблизително 600 милиона души живеят в рисковия район. Наводнението ще унищожи малките островни държави от лицето на земята. За да се превърне в реалност този всемирен потоп, е необходима комбинация от фактори. 

Така считаха по-рано експертите, но подводният апарат Icefin е предоставил информация за конкретно явление, което е основната заплаха за хората. Подводният робот е заснел как изглежда основата на ледника Туейтс. 

Дължината му е почти 160 километра, а във водата е 600 метра.

Смятало се, че основата е надеждно замръзнала до морското дъно, но подводният робот е регистрирал наличието на топла вода между тях. 

Поради потока основата се топи не само неравномерно, но и много бързо. Ако ледникът се разтопи, нивото на морето ще се повиши с 65 метра. Това ще доведе до наводняване на огромен брой крайбрежни райони./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата