неделя, 27 декември 2020 г.

Пилот очерта гигантска спринцовка в небето в чест на ваксинирането срещу Covid-19 в Европа

  

Исторически момент в Европа - при над 14 милиона заразени на континента и 335 хиляди жертви масовата ваксинация в целия Съюз започна.

Германският пилот Сами Крамер очерта гигантска спринцовка в небето, докато прелетя маршрут от двеста километра, в чест на началото на имунизацията срещу Ковид-19 в Европа, съобщи Ройтерс. Пилотът, който е на 20 години, бе планирал маршрута си на джипиес устройство, преди да излети от писта край Боденското езеро в Южна Германия. Маршрутът му под формата на спринцовка бе регистриран на сайта flightradar24.

"Все още относително много хора се противопоставят на ваксинирането и полетът ми бе напомняне към тях да помислят по въпроса, да задвижим нещата", каза Крамер пред тв Ройтерс. Той изрично подчерта, че полетът му не бива да се възприема като пряк призив за имунизиране.

"Може да се възприеме и като израз на радост, защото авиационната индустрия пострада особено силно от пандемията", каза още той.

Кампанията по ваксинация срещу коронавируса започна официално в Германия, 11 месеца след появата на първия случай на Ковид-19 в страната, предаде ДПА.

Първите, които ще бъдат имунизирани, са хората над 80-годишна възраст и служителите в болници и старчески домове, които са изложени на особено голям риск.

В Берлин бе ваксиниран 101-годишен обитател на старчески дом в южния район Щеглиц. Мобилен ваксинационен екип е пристигнал в дома с ван около 7:45 часа местно време.

Германия оборудва мобилните екипи за началото на кампанията, а над 400 ваксинационни центъра ще заработят през идните дни.

В някои райони на южната провинция Бавария ваксинацията обаче трябваше да бъде отложена заради съмнения дали препаратът на Пфайзер/Бионтех е бил съхраняван през цялото време при минус 70 градуса по Целзий, както се изисква.

Макар кампанията официално да започна днес, някои обитатели и служители на старчески дом в град Халберщат, провинция Саксония-Анхалт, бяха имунизирани още вчера. Сред първите бе 101-годишната Едит Квойцала. Здравният министър Йенс Шпан бе изненадан от решението на провинцията да избърза.

Уговорихме с всички страни партньори в ЕС и 16-те федерални провинции да доставим ваксината на всички в събота и заедно да започнем ваксинацията в неделя, каза той пред в. "Билд".

Правителството призовава хората да се ваксинират, тъй като това е в тяхна полза, а и така ще предпазят другите. Според експерти за овладяване на пандемията е необходимо да бъдат ваксинирани 60 до 70 процента от населението.

Според анкета на "ЮГав", проведена по поръчка на ДПА, 65 процента от германците планират да се ваксинират, макар 57 да признават, че са разтревожени от евентуалните странични ефекти.

В Малта първата ваксина получи медицинска сестра в държавна болница. Рейчъл Грек бе имунизирана в присъствието на премиера Робърт Абела и здравния министър Крис Ферне. Островът вчера получи първоначална доставка от 10 000 ваксини на Пфайзер/Бионтех.

Първи ще бъдат имунизирани здравни работници и служители и обитатели на старчески домове. Ферне посочи, че очаква три четвърти от жителите на страната да бъдат ваксинирани до лятото на 2021 година. Според анкета, публикувана днес, над 70 процента от жителите на Малта посочват, че най-вероятно ще се ваксинират.

Медицинска сестра бе първата ваксинирана и в Полша - Алисия Якубовска, главна сестра в болница на министерството на вътрешните работи във Варшава. Начело на списъка за ваксинации в Полша са здравните работници на първа линия. От началото на пандемията в страната с почти 38-милионно население са потвърдени близо 1,3 милиона случая и 27 118 починали.

Откакто в края на септември броят на новозаразените започна силно да нараства, Полша върна някои от ограниченията, включително затваряне на спортни зали и басейни, както и забрана за използване на хотели освен за бизнес пътувания. Някои от мерките като забраната за работа на търговските центрове бяха отменени за предколедния период, но се очаква още утре отново да влязат в сила.

В Чехия първите ваксинирани станаха премиерът Андрей Бабиш и 95-годишната ветеранка от Втората световна война Емили Репикова.

Ваксината на 66-годишния премиер бе поставена пред телевизионните камери в Централната военна болница в Прага. По-рано той заяви, че иска да даде добър пример на чехите и отправи предупреждение за разпространяващите се в интернет фалшиви информации за ваксината.

Чехия като цяло бе пощадена при първата вълна на пандемията през пролетта, но от началото на есента отчита силно увеличаване на заразените. Днес бе съобщено за 3024 нови случая, с което броят на заболелите се увеличава до общо 670 599, от които 11 044 души са починали.

Медицинската сестра от отделението за реанимация в атинската болница Евангелизмос Евстатия Капсиули бе първата ваксинирана срещу коронавирус в страната, предаде ТАСС, позовавайки се на телевизия ЕРТ-1.

По-късно днес бяха ваксинирани президентът Екатерини Сакеларопулу, премиерът Кириакос Мицотакис, главният епидемиолог на страната Сотирис Циодрас, председателят на парламента Константинос Тасулас, лидерът на лявата партия Фронт дза европейско реалистично неподчинение /МЕPA25/ Янис Варуфакис, президентът на националния комитет за ваксинация Мария Теодориду, началникът на Генералния щаб Константинос Флорос и Навпатският митрополит на Гръцката православна църква Йеротей.

Лидерът на основната опозиционна партия Алексис Ципрас, здравният министър Василис Кикилиас и редица други политици ще се ваксинират в понеделник.

Първите 9750 дози ваксини на Пфайзер пристигнаха в Гърция в петък вечерта. Веднага след политиците е планирано да се ваксинират гражданите на възраст над 65 години, общо около 2,4 милиона души. Следващият етап включва хората с хронични заболявания, а накрая и всички останали , които желаят да получат ваксина.

Ваксинацията срещу коронавирус в Хърватия стартира с 81-годишната Бранка Аничич, обитателка на дом за възрастни хора в Загреб, предаде агенция Хина.

След като получи ваксината на Пфайзер, Аничич каза, че е щастлива да бъде първа в страната и че с ваксинацията животът постепенно ще се върне към нормалното. Тя призова всички да последват примера й, за да защитят себе си, приятелите и близките си. В Хърватия на първо място ще бъдат ваксинирани хората в домове за възрастни, медицинските служители, работещи с пациенти с Ковид-19, и служителите в Бърза помощ.

Целта е на следващите етапи от ваксинацията да се имунизират 70 на сто от всички 446 милиона жители на Европейския съюз. Междувременно ръководителят на "Европол" предупреди за опасност от измами с фалшиви ваксини срещу коронавирус. Вече има сигнали за продажба на ваксини в социалните мрежи, както и опити за кражба на препарата.

Великобритания, която първа започна масовата ваксинация с препарата на Pfizer, вече се готви за ваксината от британско-шведската компания AstraZeneca от 4 януари.

А Европейската агенция по лекарствата трябва да реши и за втората ваксина - тази на Moderna, дали да бъде допусната до европейския пазар.

А междувременно в Съединените щати, където започна имунизацията с препарата на Moderna, вече има случай на остра алергична реакция. Става дума за лекар в Бостън, Масачузетс. Било му е инжектирано антиалергично лекарство и след това е бил настанен за преглед в болница. Вече е добре.

Новините от днес и със задна дата