сряда, 16 декември 2020 г.

Плащат до 20% от оборота на затворения бизнес: НАП ще следи фирмите изкъсо

 

От 21 декември бизнесът, затворен или ограничен от въведените противоепидемични мерки на територията на страната ще може да подава в Националната агенция по приходите (НАП) заявления за отпускане на финансова помощ. Това стана ясно днес след брифинг на Приходната агенция и Министерството на икономиката, на който беше представена програмата "Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки". 

"Целта на програмата е да осигури директна финансова подкрепа в максимално кратки срокове на български компании, чиято дейност е спряна или ограничена от въведените в страната временни противоепидемични мерки", обясни изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова.

По думите ѝ НАП трябва да гарантира, че няма да се злоупотребява с тази помощ, тъй като тя е свързана с европейско финансиране.

"Нашият ангажимент е да извършим автоматизирани проверки на данните в електронните заявления. При необходимост ще извършим проверки и в счетоводството на лицата, както и последващи проверки след изплащането на средствата, като целта е максимално бързо да бъдат определени стойностите и разплатени сумите във връзка с тази помощ", допълни Галя Димитрова. 

Как ще се определя финансовата помощ?

Сумата ще се изчислява въз основа на процент от оборота (отчетените приходи на начислена база) на конкретните обекти, който е реализиран периода на 2019-а, съответстващ на периода, през който обектите са преустановили дейност през 2020-а. Ако обектите не са функционирали през 2019-а базата за определяне на помощта е оборотът за октомври 2020-а.

Процентът от оборота може да бъде 10 или 20% в зависимост от вида на извършваната дейност, като не е необходимо съфинансиране от страна на предприятията.

Предвижда се самите кандидати да посочват оборотите си (без включеният ДДС). В тях ще попадат две категории приходи:

  • отчетените на фискални устройства;
  • банковите транзакции.

Техният сбор за въпросните дати ще бъде базата за изчисление на процента.

Кой какъв процент от оборота си ще получи?

Бенефициенти по програмата ще могат да бъдат микро, малки и средни предприятия с брой на служителите до 250, регистрирани преди 1 октомври 2020-а. Това включва юридическите лица и едноличните търговци.

Изключенията, които няма да имат право на обезщетение по тази програма са фирмите, които попадат в обхвата на програмата за "Развитие на селските райони" и предприятията от секторите рибарство и аквакултури, както и финансовият сектор, а също и хазартните компании и производителите на тютюн.

С 10% от оборота ще бъде подпомогната търговията на дребно в моловете, както и туристическите компании. Останалите засегнати предприятия попадат в групата за подпомагане с 20 процента.

Ако дейността на предприятието попада в ограничителните действия на първата заповед на министъра на здравеопазването (от 13 ноември 2020-а) приложимият период е 14 ноември - 30 ноември. В случай, че дейността попада в мерките от втората заповед (от 25 ноември 2020-а) приложимият период е от 27 ноември до 21 декември. А ако дейността на фирмите попада в обхвата и на двете заповеди приложимият времеви период е от 14 ноември до 21 декември 2020-а.

Ако бъдат предприети нови противоепидемични мерки платформата на НАП ще продължи да бъде използвана и занапред. В такъв случай приложимият период ще бъде променен до края на срока на новите мерки, съобщиха още от НАП.

Как се кандидатства за помощта?

Кандидатите ще могат да използват портала за електронни услуги на НАП (с въвеждане на електронен подпис и данните към него) и специално разработена за тази цел електронна услуга. След идентифициране в портала на НАП заявленията ще бъдат автоматично прехвърляни към сайта на ИСУН (на него кандидатът ще попълва заявлението си).

Формулярът за кандидатстване е изключително опростен и се подава само по електронен път, допълниха от НАП. В него се съдържат данни единствено за кандидатстващото предприятие и обектите, които са засегнати от мерките и съответно техните обороти. В определени случаи, ако е необходимо към формуляра могат да се приложат и допълнителни документи в електронен вид.

Всяко предприятие ще може да кандидатства с един проект, който включва всички негови обекти, засегнати от временните ограничителни мерки.

Веднага след одобряването на нотификацията на програмата от Европейската комисия ще започне изплащането на помощта, каза още директорът на Приходната агенция.

Подробна информация за програмата ще бъде публикувана на сайта на НАП.

Новините от днес и със задна дата