сряда, 16 декември 2020 г.

Правната комисия прие да има прокурор, който да разследва главния

С 12 гласа "за" Правната комисия в парламента прие предложението да се създаде фигурата на прокурор, който да разследва главния. То беше внесено от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

9 от народните представители гласуваха "въздържал се", нито един не гласува "против".

По време на дебата стана ясно, че законопроектът няма да бъде подкрепен от БСП.

На дискусията становището на прокуратурата беше представено от зам.-главния прокурор Красимира Филипова. От държавното обвинение вече казаха, че не е нужен такъв прокурор, защото и сега, ако има сигнали срещу главния, те се разследват. От правосъдното министерство, представено от зам.-министър Евгени Стоянов, обаче подкрепиха идеята и цитираха делото, водено от убития преди години прокурор Николай Колев в Съда по правата на човека в Страсбург. В решението се констатира, че у нас не е възможно ефективно и независимо разследване на главния прокурор, ако той извърши престъпление.

Красимир Ципов от ГЕРБ заяви, че законопроектът ще претърпи промени. Те обаче ще бъдат по отношение на това кой може да номинира прокурора, който ще разследва главния. Според законопроекта сега се предвижда този нов прокурор да се избира от Висшия съдебен съвет за 7 години по предложение на поне шестима членове на Прокурорската колегия, а актовете му да са изключени от вътрешен инстанционен контрол в прокуратурата. Всеки прокурор, който иска да заеме длъжността на разследващ главния прокурор, да може да се кандидатира за тази нова длъжност, ще предложат сега управляващите.

Дебатите

По време на разискванията Явор Нотев от "Атака", който е юрист, заяви: "Щеше ми се да видя една фигура на супервзайзор на главния прокурор, очертана цялостно и хармонично, така че да бъде представена по убедителен начин, а не представена чрез изключения... Очевидни са добрите намерения, но това е погрешно избран път", цитира го "Лекс".

"Ние предлагаме възможното в този конституционен модел", отвърна един от вносителите на законопроекта - Христиан Митев от "Обединени патриоти". И попита: "Кой е правилният механизъм? Идеалният проект да ви бъде представен. Венецианската комисия да представи проект, ще се намерят колеги, които ще кажат, че не става".

"Три години и половина се балтавихме с този въпрос и който ни следи, ще получи преплитане на мозъка", коментира пък Крум Зарков.

Той изложи идеята на БСП - всеки прокурор да може да разследва главния прокурор, но отказите за образуване на досъдебно производство да подлежат на съдебен контрол.

Новините от днес и със задна дата